Pusnakts šovs septiņos ar Jāni Skuteli

Pusnakts šovs ar Jāni Skuteli. Vecgada speciālizlaidums

Spots

Spots

Sirmais. Kulta ēdieni. Speciālizlaidums. Apvienotie Arābu Emirāti. DATELES

Kulta ēdieni: Tradicionālā Emirātu tuksneša ļaužu maize

Pirms 20. gadsimta 60. gados Apvienoto Arābu Emirātu teritorijā tika atklāta nafta, Emirātu teritorijā esošajā tuksnesī dzīvoja milzum daudz beduīnu jeb tuksneša ļaužu. Tagad to ir mazāk, jo tirdzniecību veic vai nu ar gaisa kuģiem vai džipiem. Un tomēr beduīnu tuksnesī vēl ir gana daudz,  un kulinārās tradīcijas viņi tur augstā godā. Viens no svarīgākajiem ēdieniem, dodoties tuksnesī, bija ļoti plānā regag maize, kas var glabāties pat mēnesi. Uzzini, kā to pagatavot!

Kā jau varat iedomāties, dzīve tuksnesī nav nekāds rožu dārzs – vasarā svelme var pārsniegt +50 C grādus, bet ziemas naktis ir trakoti aukstas, tādas, ka aukstums iet cauri kauliem. Ja vēl uznāk smilšu vētra, tad ir pavisam traki. Bet šie nomadi nodarbojās ar lopkopību vai tirdzniecību, tātad viņiem bija nepārtraukti jāpārvietojas un jādomā, kā šo pārvietošanos padarīt pēc iespējas vieglāku un vienkāršāku.

Vienu vārdu sakot, ceļojošie tuksneša ļaudis nevarēja atļauties staipīt līdzi neko lieku, neko smagu un neracionālu. Piens viņiem nāca līdzi ganāmpulka izskatā – parasti uzturā tika lietots kamieļu vai kazu piens –, gaļu ar piekūnu palīdzību beduīni medīja savvaļā, bet izdzīvošanas pamatā tomēr bija kāda cita lieta – maize. Tāpēc gandrīz vienīgie pārtikas produkti, ko viņi ņēma līdzi, šķērsojot tuksnesi, bija regag maize un mazliet dateļu.

Tuksneša maize ar datelēm.

Dateles ir ļoti svarīgs dažādu vitamīnu un minerālvielu avots, tās ir arī lielisks šķiedrvielu avots un stimulē zarnu kustības, tādējādi regulējot gremošanu. Starp citu, ejot tuksnesī, noteikti jāatceras paņemt līdzi sāls, tas palīdz organismā noturēt šķidrumu un pasargā no dehidratizēšanās.

Bet nu atgriežamies pie Emirātu beduīnu maizes regag. Vārds regag tulkojumā no arābu valodas nozīmējot “ļoti plāns”. Šī maize bija ārkārtīgi svarīga tiem, kas šķērso tuksnesi, jo, labi uzglabājot, to varēja noturēt svaigu nedēļām, pat mēnesi ilgi. Pamēģini arī tu uzcept sev tuksneša maizi!

Pavārs Mārtiņš Sirmais gatavo tuksneša maizi.

Tuksneša maize

Tradicionālā Emirātu tuksneša ļaužu maize.

Nepieciešams

  • 3 glāzes miltu
  • 1 ½ glāze ūdens
  • ½ tējkarote sāls

Gatava tuksneša maize.

Pagatavošana

Sajauc kārtīgi visas sastāvdaļas un liec uz stundu savilkties. Kad mīkla savilkusies, uzkarsē plāno pankūku pannu. Regag maize tradicionāli tiek cepta uz milzīgas plakanas metāla plāksnes, kas ļoti līdzinās franču pankūku pannai, tikai ir daudz lielāka. Lai nu kā, ņem tādu pavisam plakanu pankūku pannu, kad tā ir pavisam karsta, ar špaktelei līdzīgu priekšmetu izklāj mīklu ļoti plānā kārtā. Nokasi mīklu, kas ir virspusē – tā neizcepsies un neļaus panākt plāni kraukšķigo maizes faktūru. Kad regag maize kļuvusi zeltaina, ņem to nost no pannas un cep nākamo.

Mīklas klāšana uz pannas.

Regag maizi brokastīs parasti pasniedz, klātu ar dateļu sīrupu (mūsdienās un mūsu platuma grādos derēs arī kāds šokolādes krēms), vakariņās regag maizi Emirātos pasniedz, pārlietu ar kausētu sviestu, pārkaisītu ar sieru vai pārceptu ar olu.

Svaigi cepta tuksneša maize.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt