Janīna Jurgeleviča
Lietuviete Janīna ir šīs kompānijas klusākā sieva, taču, kā zināms, tie klusākie ūdeņi ir tie dziļākie, un šī reize nav izņēmums. Janīna izrādās ne vien lieliski auž, bet arī gatavo. Taču galvenais – viņa ir laba organizatore, jo spēj sarīkot neaizmirstamus svētkus ar lietuviešu dejām, dziesmām un, protams, arī bagātīgu mielastu. Janīna dzīvo Staļģenē, un tā vien šķiet, ka viņas viesību rīkošanā piedalījās ne tikai Staļģenes ciems, bet viss Jelgavas novads.
Ar visām Latvijas saimniecēm un viņu receptēm var iepazīties te.
Kūka "Napoleons"
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 500g mitu
- 500g sviesta
- 500g skāba krējuma
Krēmam:
- 200g sviesta
- 6 ēdamk. miltu
- 1l piena
- 300g cukura
- 6 olu dzeltenumi
- Vaniļas pāksts sēkliņas
Istabas temperatūrā paturētu sviestu sagriež mazos kubiņos, piesijā miltus, pieliek krējumu un visu rūpīgi samaisa. Mīca, lokot vairākām kārtām. Uz 12 stundām liek ledusskapī. Pēc tam sadala piecās daļās, katru izrullē, klāj uz cepamplāts un cep cepeškrāsnī zeltaini brūnas.
Uz pannas izkausē sviestu, iesijā miltus.
Pienam pievieno cukuru un uzvāra. Pieliek klāt sviestu ar miltiem. Vāra. Lēni maisot, pievieno sakultus olu dzeltenumus un vaniļas pāksts sēkliņas. Atdzesē un saputo. Smērē starp iepriekš izceptām un atdzesētām mīklas plātnēm. Gatavo kūku pārkaisa ar mīklas drumstalām. Pirms pasniegšanas sagriež gabaliņos.