Krāšņie itāļu Ziemassvētku cepumi, kas top 5 stundas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Itālijas salā Pantellerijā mustacoli cepumi reiz bija tradicionāls Ziemassvētku laika ēdiens – laikietilpīgā kārumu cepšana bija patīkama pārmaiņa laikā, kad salu pārņēma vētras un citus darbus darīt nevarēja. Tagad tos salā cep svētku reizēs neatkarīgi no gadalaika. Pandēmijas laikā sevi noteikti ar tiem kādu reizi var iepriecināt arī ikdienā. Tā kā cepumu cepšana un rotāšana ir apjomīgs darbs, iesakām lūgt ģimenes locekļu palīdzību. Rezultāts neliks vilties!

Sofija pirmo reizi uzcepusi mustacoli cepumus
Sofija pirmo reizi uzcepusi mustacoli cepumus

Sastāvdaļas 10 porcijām

Pamatmīklai:

  • 500 g medus
  • 300 g mannas putraimu
  • 100 ml ūdens
  • 60 g cukura
  • 80 g grauzdēta sezama
  • 100 g grauzdētu, samaltu mandeļu
  • 2 g kanēļa
  • 2 g saberztas mandarīna mizas
  • 2 g saberztas citrona mizas
  • 2 g anīsa sēklu
  • 1 vaniļas pāksts
  • 1 saberzta piparmētru ledene
  • 50 g cūku tauku (var aizvietot ar sviestu)

Mīklas ārējam slānim:

  • 250 g miltu
  • 40 g cūku tauku (var aizvietot ar sviestu)
  • 40 g cukura
  • 1 vaniļas cukura iepakojums
  • 80 līdz 100 ml ūdens

Rotājumam:

  • Cukura pērlītes

Mustacoli cepumu rotāšana
Mustacoli cepumu rotāšana

Pagatavošana

Gatavošanas laiks – 5 stundas

Mīklas ārējais slānis

Bļodā sajauc miltus un cūku taukus vai sviestu. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Ik pa laikam pielej ūdeni un kārtīgi izmīca mīklu. Mīklu ietin folijā un uz vismaz divām stundām ieliek ledusskapī.

Medus desiņas

Medu un cukuru izšķīdina siltā ūdenī un uzvāra. Pakāpeniski pievieno mannas putraimus, vienlaikus vārot uz lēnas uguns un maisot. Pieliek sezamu, 40 g mandeļu un turpina maisīt, līdz mīkla vairs nelīp pie karotes. Izklāj to uz liela, ar cūku taukiem vai sviestu ieziesta dēlīša un atdzesē. Pievieno pārējās mandeles, anīsu, saberztu piparmētru ledeni, citrona un mandarīna  mizu. Ar ietaukotām rokām kārtīgi izmīca mīklu. Beigās uz 30 minūtēm ieliek ledusskapī. No mīklas iztullē garas desiņas apmēram 2 cm diametrā. Tās vismaz stundu atstāj uz mazliet ietaukota cepamā papīra.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Uz miltiem apkaisītas darba virsmas mīklas ārējo slāni izrullē tievās sloksnītēs. Medus mīklas desiņas ietin mīklas sloksnītēs. Nogriež apmēram 10 cm garus gabaliņus un izveido no tiem gredzenu formu. Ar žileti un zobu bakstāmo kociņu mīklas gredzenā iegriež formiņas un mīklas gabaliņus atloka uz augšu. Rotā ar cukura pērlītēm. Mustacoli cepumus ieliek ar cepamo papīru izklātā cepešpannā un iepriekš uzkarsētā krāsnī augšējās un apakšējā karsēšanas režīmā cep apmēram 15 minūtes.

 

Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2021. gada martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti