Sastāvdaļas 10 porcijām
Pamatmīklai:
- 500 g medus
- 300 g mannas putraimu
- 100 ml ūdens
- 60 g cukura
- 80 g grauzdēta sezama
- 100 g grauzdētu, samaltu mandeļu
- 2 g kanēļa
- 2 g saberztas mandarīna mizas
- 2 g saberztas citrona mizas
- 2 g anīsa sēklu
- 1 vaniļas pāksts
- 1 saberzta piparmētru ledene
- 50 g cūku tauku (var aizvietot ar sviestu)
Mīklas ārējam slānim:
- 250 g miltu
- 40 g cūku tauku (var aizvietot ar sviestu)
- 40 g cukura
- 1 vaniļas cukura iepakojums
- 80 līdz 100 ml ūdens
Rotājumam:
- Cukura pērlītes
Pagatavošana
Gatavošanas laiks – 5 stundas
Mīklas ārējais slānis
Bļodā sajauc miltus un cūku taukus vai sviestu. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Ik pa laikam pielej ūdeni un kārtīgi izmīca mīklu. Mīklu ietin folijā un uz vismaz divām stundām ieliek ledusskapī.
Medus desiņas
Medu un cukuru izšķīdina siltā ūdenī un uzvāra. Pakāpeniski pievieno mannas putraimus, vienlaikus vārot uz lēnas uguns un maisot. Pieliek sezamu, 40 g mandeļu un turpina maisīt, līdz mīkla vairs nelīp pie karotes. Izklāj to uz liela, ar cūku taukiem vai sviestu ieziesta dēlīša un atdzesē. Pievieno pārējās mandeles, anīsu, saberztu piparmētru ledeni, citrona un mandarīna mizu. Ar ietaukotām rokām kārtīgi izmīca mīklu. Beigās uz 30 minūtēm ieliek ledusskapī. No mīklas iztullē garas desiņas apmēram 2 cm diametrā. Tās vismaz stundu atstāj uz mazliet ietaukota cepamā papīra.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Uz miltiem apkaisītas darba virsmas mīklas ārējo slāni izrullē tievās sloksnītēs. Medus mīklas desiņas ietin mīklas sloksnītēs. Nogriež apmēram 10 cm garus gabaliņus un izveido no tiem gredzenu formu. Ar žileti un zobu bakstāmo kociņu mīklas gredzenā iegriež formiņas un mīklas gabaliņus atloka uz augšu. Rotā ar cukura pērlītēm. Mustacoli cepumus ieliek ar cepamo papīru izklātā cepešpannā un iepriekš uzkarsētā krāsnī augšējās un apakšējā karsēšanas režīmā cep apmēram 15 minūtes.
Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2021. gada martā.