Speciālistu padomi:
- Sasaldētos dārzeņos, ogās, sēnēs visvairāk saglabājas uzturvērtība.
- Pirms sasaldēšanas ogas jāpārkaisa ar mazliet cukura.
- Sagriezti ziedkāposti un brokoļi pirms saldēšanas 30–40 minūtes jāpatur istabas temperatūrā.
- Lietojot uzturā termiski apstrādātus tomātus, organisms labāk uzņem likopēnu.
- Ievārījumam pievienojiet tikai bioloģiski audzētu citrusaugļu mizas.
- Sālīšanai jāizmanto tikai uz lauka auguši gurķi.
- Pašu skābēti kāposti ziemā ir vislabākais vitamīnu avots.
- Meža ogas var uzglabāt vēsā vietā pudelēs ar ūdeni.
- Gatavošanai jāķeras klāt, kad ir iedvesma un noskaņojums.
- Ziemas krājumi ir oriģinālas Ziemassvētku dāvanas.
- Gailenes var ērti nomazgāt ar miltiem.
- Gailenes jāsaldē porcijās, ko var izmantot vienā ēdienreizē.
Ziemas krājumu gatavotāji iedalāmi trijās grupās. Pirmie šim darbam tērē maksimāli maz laika un gandrīz visas dārza un meža veltes vienkārši sasaldē. Otrie – galvenokārt ekonomisku apsvērumu dēļ gatavo gan saldos un sāļos ievārījumus, gan marinējumus, mērces un zupu sagataves, bet trešajiem šīs virtuves aktivitātes gluži vienkārši ir hobijs – par šādu lomu sadalījumu pārliecināta uztura speciāliste Zane Timpare, kura atzina, ka produktu – ogu un dārzeņu – sasaldēšana no uzturvērtības viedokļa ir visefektīvākais veids.
Turklāt, liekot saldēt ogas, vēlams uzkaisīt tām nedaudz cukura, īpaši, ja ģimenē aug bērni.
"Saldējot palielinās skābuma līmenis ogās, un labāk, lai tad bērns apēd ogas ar drusciņ cukura, nekā viņš neēd, vai tāpat pēc tam ir jāpievieno cukurs. Cukurs palīdzēs ogās arī saldēšanas laikā saglabāt C vitamīna līmeni," norādīja Timpare.
Brokoļus un ziedkāpostus uztura speciāliste iesaka sasaldēt šādā veidā: "Vispirms sagriež, atstāj ziedkopas uz 30–40 minūtēm vienkārši istabas temperatūrā un tad tikai liek saldētavā." Šāda secība svarīga, lai šajos dārzeņos varētu paņemt visu to labāko.
Pašu gatavoti marinējumi un mērces noteikti bagātinās mūsu ziemas ikdienas maltītes, tādēļ nekādā gadījumā nav jāaprobežojas tikai un vienīgi ar produktu sasaldēšanu. Speciāliste ieteica gatavot dažādas tomātu mērces, pavisam nedaudz pievienojot sāli un ievārījuma cukuru. Turklāt tomāti jāizmanto ar visām mizām.
"Tomātos ir tāda vērtīga viela kā antioksidants likopēns, kas termiskā apstrādē kļūst cilvēka organismam daudz vieglāk uzņemams, proti, mēs pat uzņemam vairāk šī likopēna nekā svaigos tomātos. Vēl kāds produkts, ko es izceltu, ir tomāti želejā, jo mēs jau zinām kolagēnu, un želatīns ir viena no kolagēna formām. Principā arī tomāti želejā, kurā būs želatīns, tomāti un kraukšķīgi sīpoli, noteikti veselībai nekaitēs un nāks par labu," skaidroja uztura speciāliste.
Vārot ievārījumus, daudzas namamātes iecienījušas tiem pievienot citrusaugļu mizas. To diemžēl darīt nav ieteicams.
"Citrusaugļus pēc novākšanas Eiropā ir atļauts apstrādāt ar pesticīdus saturošām vielām, un, izmantojot šādas miziņas, mēs varam sev kaitēt," brīdināja Timpare.
Šefpavāru Ingmāru Ladigu allaž ir interesējis, kā celt saulītē reiz katrai saimniecei labi zināmos konservēšanas noslēpumus un iedzīvināt tos "jaunās skaņās".
Biezais ievārījums un kāposti
"Tie ir profesionālie knifiņi, ko saimnieces arī kādreiz tā pārvaldīja – kādā veidā tas konservs, ielikts uz ziemu, nebūs sabeigts, un, kad attaisīs burku vaļā, tur viss būs labi sanācis. Pieņemsim, gurķus sālīšanai nevar izmantot no siltumnīcas, vajag vairāk lauka gurķus izmantot, kas ir noteiktā laikā izauguši," teica Ladigs.
Šefpavārs piekrīt, ka ievārījumus tagad ir izkonkurējušas saldētās ogas. Turklāt, tās ziemā atkausējot, lai izvārītu, "ātro" ievārījumu, nepieciešams daudz mazāk cukura.
"Manuprāt, ļoti nepamatoti ir aizmirsts tāds biezais ievārījums kā džems, povidla, marmelāde. Novārot ogas, ābolus, bumbierus, jebko – tā ievārījumu masa ir kārtīgi bieza. Un tur ir tā, ka pat cukuru vajag mazāk likt. Viņš jau no tā savārījuma vien ilgāk dzīvo," skaidroja Ladigs.
Diemžēl esam atstājuši novārtā pašrocīgu kāpostu skābēšanu, kas mūsu veselībai nāktu tikai par labu.
Pēc vecmāmiņu receptēm skābētiem kāpostiem jānostāv vismaz trīs mēneši. Nopirkt parasti varam pietiekami ilgi nenoturētus skābētus kāpostus.
"Man bija iespēja gatavot ēdienkarti, bija piesaistīta uztura speciāliste, un viņa norādīja, ka nekas nevar būt labāks ziemā kā enerģijas, vitamīnu avots – mūsu īstā rupjmaize ar skābiem kāpostiem virsū. Bet tomēr ir svarīgi, ka tie kāposti ir ielikti rudenī, ka viņi ir nostāvējuši to laiku, fermentējušies, un tad viņiem ir tā vērtība. Ja ir kādas 2–3 nedēļas, tad tie ir tādi "ātrie kāposti"," stāstīja Ladigs.
Agrāk meža ogas glabāja vienkārši pudelēs ar ūdeni, neizmantojot ne grama cukura.
"Pudelēs ar ūdeni kopā aizkorķē un vienkārši noliek vēsā vietā. Ļoti labi glabājas To var redzēt, kad ieiet mežā, ka ogas reizēm ir palikušas. Reizēm pat pavasarī varam salasīt, kādu dzērveni atrast," ieteica šefpavārs.
Laba Ziemassvētku dāvana
Sarmītei Pīkai bērnībā nešķitis pārāk aizraujošs pienākums obligāti pielasīt pilnus mammas iedotos spaiņus ar upenēm vai jāņogām. Taču viss nepatīkamais aizmirstas. Tādēļ neiespējami pateikt, kurā brīdī ziemas krājumu gatavošana kļuva par Sarmītes hobiju.
"Tas ir tāds darbs, kuru nevar darīt tāpēc, ka tev tas būtu jādara. Es šim darbiņam ķeros klāt tad, kad man ir iedvesma. Tad, kad man ir siltas rokas un mīlestība pret to, ko es daru," pauda Sarmīte.
Ja pagrabā ir ļoti daudz dažādu burciņu ar marinējumiem, salātiem un ievārījumiem, tos var izmantot ne tikai maltītēs.
"Nāk Ziemassvētki, mani ir daudz draugu. Tās ir manas dāvanas parasti. Parasti tiek apsiets vāciņš, un burkas tiek dāvinātas pa labi un pa kreisi. Ir draugi, kas gaida, kad mēs brauksim ciemos ar burkām," dalījās pieredzē Sarmīte.
Sarmītes kaislība ir sēņošana. Jau ļoti sen viņai ir zināma gaileņu mazgāšanas metode ar miltiem, kas palīdz šo piņķerīgo procesu padarīt daudz ātrāku. Vispirms gailenes jāatbrīvo no lielajiem gružiem, tad jāapber ar dažām karotēm miltu un jāpiepilda bļoda ar ūdeni tā, lai sēnes peldētu.
"Visas tās gailenītes krunciņas, kur bija šie gruži, – nezinu, kā to var izskaidrot – viņas ir tīras. Tātad šie milti izņem melnās vietas laukā," norādīja Sarmīte.
Katru ziemu Pīku ģimenes saldētavā ir vairāki maisiņi ar saldētām gailenēm, kas pirms saldēšanas ir sagrieztas un apceptas sviestā bez garšvielām.
"Porcija, kas ir apmēram uz kilogramu. Mūsu lielajai ģimenei tas ir ideāli. Ja ģimene ir mazāka, tad maisiņš ir mazāks, jo, ja vienreiz šīs sēnes atkausē, vairāk tās saldēt nevarēs. Tā ir vienreizēja porcija," uzsvēra Sarmīte.