Nogaršo ar Pieci

Brūkleņu spēks

Nogaršo ar Pieci

Rudens saknes un to daudzveidīgā pagatavošana

Pieci neparasti rudens produkti

Koku lapas buljonā, lazdu riekstu piens un ozolzīļu kūka. Iesaka pavārs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Grauzdētu ozolzīļu miltus var pievienot kūkai, viršus var izmantot ēdienu grilēšanā, bet koku lapas pievienot buljonam, ar neparastākiem rudens sezonas produktu izmantošanas veidiem, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins. 

Ozolzīles kulinārijā? 

Senāk Latvijā ozolzīles lietoja uzturā, tās jauca ar cigoriņiem, lai patavotu kafiju, grauzdēja krāsnī un ēda kā kastaņus. Lai pagatavotu ozolzīles, svarīgi atcerēties, ka tās 20 minūtes jāvāra ūdenī. Pēc tam ozolzīles var grauzdēt, kaltēt, kā arī gatavot no tām miltus. 

"Vislabāk ozolzīles un citas mežas veltes lasīt teritorijā, kas ir tālu no pilsētām," norādīja pavārs Ritvars Toms Logins. 

Ozolzīļu pagatavošana aizņem tikpat daudz laikā kā kastaņu cepšana: +180 grādos krāsnī tās jācep apmēram 15–20 minūtes. Pēc tam ozolzīles ir jāizloba, to vidiņi ir mīksti. Sagrauzdētās ozolzīles var ievārīt saldajā krējumā, gatavot krēmus, desertus, saldējumus vai pievienot kūkai. 

Var pagatavot arī viršus 

Ar viršiem mēs varam ne tikai dekorēt māju, bet dažādos veidos arī tos pagatavot, piemēram, no viršiem sanāk liķieris, kas garšos līdzīgi viršu medum. Arī gatavojot gaļas buljonu, tam var pievienot viršus – tie piešķirs buljonam pikantumu, kas nepieciešams, ja vēlamies iegūt rudenīgu un sātīgu ēdienu. 

Viršus var izmantot arī kūpināšanai. Grillējot zivi vai gaļu, uz restēm var uzlikt vairākus saslapinātus viršu zarus, kas dūmos un izplatīs ļoti patīkamu smaržu. 

Nokritušas koku lapas buljonā

Gaļas buljonam klāt var pievienot arī nokritušās koku lapas. Pavārs norādīja, ka svarīgi pirms tam tās kārtīgi nomazgāt. Rudenī koku lapas sāk trūdēt jeb fermentēties, radot patīkamas garšu kombinācijas, meža aromātu.  

No lazdu riekstiem var gatavot pienu

No riekstiem gatavoti pieni ir ieņēmuši nozīmīgu vietu daudzās virtuvēs, taču pagatavot pienu no paša lasītajiem riekstiem būs kaut kas cits. Šāds piens būs daudz krēmīgāks, tas būs līdzīgs saldajam krējumam. 

Ritvars Toms Logins sacīja, ka paša lasītus riekstus var negrauzdēt, jo svaigiem lazdu riekstiem piemīt interesanta un svaiga garša. Tos var izmantot salātos, pirms tam smalki sakapājot vai sagriežot plānākās šķēlēs. No lazdu riekstiem mājas apstākļos var pagatavot arī veselīgu riekstu sviestu bez palmu eļļas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti