Knēdeļi, ribiņas, rupjmaizes kūka - «Donu» Ilzes receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ilze Briede ir Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece no Smiltenes puses Blomes pagasta "Donu" mājām. Viņa ir divu dēlu mamma, agrāk pilsētniece un bijusī valsts iestādes ierēdne, kura īstenojusi bērnības sapni par dzīvi laukos. Ilze ir arī dzīvs neatlaidības piemērs. Gada laikā, smagi un cītīgi strādājot, iemācījusies cept maizi, pateicoties netālu dzīvojošajai Elzas tantei. Tagad Ilzes maize tiek uzskatīta par vienu no labākajām Vidzemē. Bez maizes cepšanas Ilze rūpējas arī par diviem vietējo skolu kopgaldiem (ēdnīcām), godos klāj galdus un uztur viesu namu. Piedāvājam saimnieces receptes. Visu raidījuma video var noskatīties te.

Receptes: 

 

UZKODA

Buljons

 

  • 1 kg cūkgaļas ribiņu
  • 50 gr sviesta
  • 3 litri ūdens
  • 1 sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 burkāns
  • Pētersīļa sakne
  • Pipari, lauru lapas, sāls

Ribiņas ātri apcepina. Pannai jābūt karstai, lai ribiņas ātri apraujas un veidojas zeltaina garoziņa. Tad liek vārošā ūdenī, vāra, noputo, tad pievieno garšvielas un dārzeņus, vāra uz lēnas uguns, līdz ribiņas kļūst mīkstas un ir gatavas. Lai buljons būtu dzidrs un garšīgs, tas jāgatavo lēni un ar mīlestību.

Ribiņas izņem no buljona, atdzesē. Buljonu noliek aukstā vietā. Kad buljons ir atdzisis un pa virsu ir savilkušies tauki, tos uzmanīgi ar putu kausu noņem. Taukus var saldētavā sasaldēt, un, sautējot kāpostus, pievienot, lai kāpostiem būtu laba garša un treknumiņš. Bet buljons būs garšīgs, zeltains, dzidrs, un galvenais - tas nebūs trekns. Pasniedz karstu.

Zupa ir kā mīlestība – tā ir laba, kamēr karsta!

Knēdeļi jeb profitroļi

  • 2 olas
  • 200 gr kviešu bīdeļmiltu
  • 200 gr ūdens
  • Šķipsna sāls

Visu sajauc, sanāk plāno pankūku konsistences mīkla. Katliņā uzkarsē eļļu, caur putu kausu lēni lej mīklu sakarsētajā eļļā, kurā veidojas knēdeļi. Kad tie kļūst zeltaini, tie ir gatavi. Ņemam nost. Pasniedz ar buljonu, bet atsevišķā traukā, jo buljonā tie ātri kļūst mīksti. Tādēļ ir labāk, ja knēdeļus katrs pats pievieno buljonam, pāri pārkaisot svaigus, smalki sagrieztus lociņus.

GALVENAIS ĒDIENS

Medū glazētas ribiņas

Buljonā novārītās ribiņas 5 stundas marinē medus, sinepju, piparu un bazilika marinādē. Pirms pasniegšanas pannā sakarsē 50 gramus sviesta. Kad tas kļūst nedaudz brūns, strauji apcep marinētās ribiņas. Pasniedz ar kāpostiem.

Šķovēti kāposti ar melnajām plūmēm un sēnēm

  • 2 kg kāpostu
  • 1 sauja auzu pārslu
  • 1 kg cūkgaļas (ja gatavo veģetārus, tad gaļu aizstāj ar 100 gr sviesta)
  • 200 gr melno plūmju
  • 200 gr vārītu vai sālītu sēņu
  • 2 ēdamkarotes medus
  • Pipari, sāls pēc nepieciešamības

Kāpostus liek šķovēties, pieliek garšvielas un kādu gaļas gabaliņu vai sviestu. Kad pusgatavi, pievieno auzu pārslas, plūmes un sēnes. Sautē, līdz gatavi. Pirms pasniegšanas pieliek medu, tad kāposti ir saldenskābi un aromātiski.

Siltie grūbu salāti jeb grūbu risotto

  • ½ kg grūbas
  • 2 litri ūdens
  • 1 puravs
  • 3 lieli burkāni
  • 50 gr sviests
  • Sāls, pipari, ķiploks

Grūbas uz sausas pannas apgrauzdē, tad liek traukā ar vāku, kurā var sautēt. Grūbas sautē apmēram divas stundas uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī, kamēr gatavas. Atsevišķi sviestā apcep burkānus un puravu. Kad grūbas gatavas, pievieno sāli, piparus, sakapātus ķiplokus, apceptos puravus un burkānus; ja ir vēlme, var pievienot sakapātas vārītas vai apceptas, vai sālītas sēnes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar smalki sagrieztiem pētersīļiem.

Kāļi sviesta glazūrā

  • 1 kg kāļu
  • 30 gr sviesta
  • Šķipsniņa sāls

Novāra sālsūdenī kāļus, kas sagriezti salmiņos vai kubos. Sviestu uz pannas apbrūnina. Svarīgi, lai sviests sāk kļūt viegli zeltains, tad labāk garšo. Pirms pasniegšanas pārlej kāļiem.

Kūpināta kotlete

  • 1 kg cūkgaļas šķiņķa (var ņemt pusi cūkgaļas, pusi liellopa)
  • 2 sīpoli
  • 3 daivas ķiploks
  • Sāls, pipari, ķimenes

Sajauc kotlešu masu. No sirds samīca. Veido kotletes un liek sakarsētā kūpinātavā. Kūpina, kamēr gatavas.

SALDAIS ĒDIENS

Rupjmaizes kūka

Vienam biskvītam vajadzēs:

  • 10 olas
  • 10 ēd.k. cukura
  • 10 ēd.k. rupjmaizes rīvmaizes
  • Šķipsniņa sāls
  • Šķipsniņa kanēļa

Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Olas dzeltenumam pievieno cukuru, rīvmaizi, kanēli un saputo. Olas baltumam pievieno šķipsniņu sāls un arī saputo stingrās putās. Saputoto baltumu iecilā dzeltenuma un rīvmaizes mīklā. Cep 200 grādos 25 minūtes.

Un tā trīs reizes, jo vajag trīs biskvītus!

  • 1 litrs saldais krējums
  • 1 litrs brūkleņu zaptes
  • 200 gr dzērveņu vai brūkleņu ogu
  • 50 gr izkausētas šokolādes
  • Svaiga piparmētra

Saputo putukrējumu un sāk kārtot kūku. Uz viena biskvīta liek kārtīgu kārtu ar zapti, tad uzmanīgi arī nedaudz putukrējuma, jo svarīgi, lai kūka nav sausa. Otru biskvītu liek virsū un dara tāpat.

Kūkas virsmu un sānu malas kārtīgi noklāj ar putukrējumu, apmēram 2 centimetru biezu kārtu. Dekorē, pārkaisot ar ogām, smalkā strīpojumā pārlejot šokolādi, uzliekot piparmētru lapiņas. Pēc saviem ieskatiem - vai pie tortes pamatnes, vai virsū.

Lai labi garšo!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti