Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Austeru sacensību gars

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Gruzijas garša

Nogaršo ar Pieci. Cidonijas un mūsdienu Latvijas garša

Klāt cidoniju laiks! Vienkāršas receptes sīrupam, sukādēm un uzputenim

Oktobris ir cidoniju sezonas laiks, kad Latvijas audzētāji tās piedāvā iegādāties par vislabākajām cenām gan dažādu produktu izskatā, gan svaigā veidā. No cidonijām ļoti vienkārši iespējams pagatavot gan sīrupu, gan sukādes, gan to izmantot kā piedevu citos ēdienos, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis. 

Cidonijas jeb ziemeļu citroni, kas Latvijā nokļuvuši nejauši

Rakstu lasīt šeit

“Darius” (S. Ruisa, D. Kviklys, K. Rumpunen)

Cidoniju sīrups un sukādes

Visvienkāršākais veids, kā cidonijas pagatavot tā, lai tās varētu lietot uzturā, ir gatavot cidoniju sīrupu un sukādes. Cidonijas jāsagriež šķēlītēs un jāapber ar labi daudz cukura. Nākamajā dienā no cidonijām jau būs iztecējis sīrups – to nokāš un pat nevārītu var glabāt ledusskapī. Nokāstos cidoniju gabaliņus krāsnī līdz 50 grādu temperatūrai kaltē, un cidoniju sukādes ir gatavas. Tās noderēs ne tikai kā ātra uzkoda, bet arī dāvana Ziemassvētkos. 

Sīrupu savukārt var pārliet pāri dažādiem desertiem, siera kūkām, pievienot smūtijiem, kokteiļiem vai vienkārši sajaukt ar ūdeni un dzert kā limonādi. 

Cidoniju uzputenis

No cidonijām var pagatavot arī uzputeni. Tad gan ieteicams tās vispirms nomizot, sagriezt un no tām rūpīgi izņemt sēkliņas. Tad cidoniju gabaliņus apcep, līdz tie karamelizējas, un pievieno ūdeni, lai tie sāk izšķīst. Cidoniju masu sablendē,  izlaiž cauri sietiņam, visu sajauc ar mannu, atdzesē, uzputo un – cidoniju uzputenis gatavs. 

Sālītas cidonijas

Neparastākām garšām cidonijas var apbērt nevis ar cukuru, bet gan ar sāli, arī tas "izvilks" augļos esošo skābeno sulu. Burkā divas trešdaļas jāpiepilda ar sagrieztām cidonijām, jāpievieno divas ēdamkarotes sāls, burka jāsakrata un jānoglabā ledusskapī. Sālītas cidonijas var pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, sautējumiem, dažādiem cepešiem. 

Piedeva jūras veltēm

Jūras velšu mīļotāji cidonijas var noglabāt saldētavā, lai baudītu kopā ar austerēm vai garnelēm. Sasaldētas cidonijas pēc tam, kad ir atkusušas, paliek mīkstas. Tad no tām ar rokām ir iespējams izspiest sulu, līdzīgi kā no citrona. Jaunai garšu pieredzei, baudot jūras veltes, tām pāri pārspiest var nevis citronu, bet cidonijas. 

Piecas garšas

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti