Kazas siers, ceptas bietes un upeņu pumpuri - pavasara enerģijai

Nedaudz pakoriģējot uzturu un iekļaujot tajā garšīgus un veselīgus produktus, varam palīdzēt ķermenim cīnīties ar ziemas – pavasara nogurumu. Jaunais un daudzsološais šefpavārs Ritvars Toms Logins (19) Pieci.lv rubrikā "Piecas garšas" dalās ar pieciem superproduktiem organisma attīrīšanai un vitamīnu uzņemšanai pavasarī. 
  1. Kazas siers - produkts, kuram diemžēl nav daudz fanu, bet attiecīgā kombinācijā to varētu izbaudīt jebkurš no mums. Tas ir vitamīniem, olbaltumvielām, dzelzi, kobaltu, mikroelementiem bagāts, labs kālija avots un ieteicams cilvēkiem, kas nepanes govs piena produktus. Pamēģiniet to pievienot ēdieniem, kuros parasti izmantotu govs piena sieru – uzberiet kazas sieru un to nenožēlosiet!
  2. Izcila alternatīva, gaidot dārza zaļumu spraukšanos no zemes, ir dīgsti. Tos var audzēt uz savas palodzes, un tie ir arī lieliska dāvana, jo ir iespējams iegādāties diedzēšanas komplektus burkās.  
  3. Kā trešo superproduktu Ritvars iesaka lietot uzturā ābolus. Pēdējie ziemas āboli, kas atrodami pagrabos, kļuvuši ļoti koncentrēti un ar izteiktu garšu, jo ilgi stāvējuši aukstumā un cukuri koncentrējušies. Var cept un vārīt, bet viņš tos iesaka izmantot svaigus, turklāt ēst arī to sēkliņas, kas satur ļoti daudz joda. Mūsu reģionā dzīvojošajiem organismā pietrūkst joda, un tā trūkums var izraisīt arī vairogdziedzera saslimšanas.
  4. Viens no pavāra mīļākajiem ziemas produktiem ir biete, kas kļūst īpaši garda, ja lēni cepeškrāsnī 160 grādos tiek cepta vesela un nemizota. Procesa laikā tās cukuri karamelizējas. Cep aptuveni divas stundas – kamēr mīksta. Kad gribas aizstāt gaļu ar ko citu, vieglāku, biete ir īstais produkts, ko var izmantot. Drīkst sagriezt mazākos gabaliņos, lai tās pagatavotu ātrāk.
  5. Kā pēdējais - upeņu pumpuri – dzīvības eliksīrs un viena no burvīgākajām pavasara smaržām. Ritvars cenšas lietot pumpurus gan sāļos, gan saldos ēdienos, jo tie piešķir kolosālu garšu. Un upeņu pumpuru tēja – izmēģiniet!
 
 
 

Recepte no minētajām sastāvdaļām 

Cepam nomazgātas bietes ar visu mizu krāsnī 160 grādos, līdz tās mīkstas - tās sacukurojas un kļūst ļoti gardas. Izcepam, atdzesējam un sagriežam jebkādā sev vēlamā formā. Garšvielas nav jāpievieno. Ņemam Latvijas ābolus, sagriežam līdzīgā formā kā bietes. Noteikti nemizojam, jo Latvijas ābolam ir lieliska miza, kura nav ķīmijas pilna. Klāt pievienojam kazas sieru, sadrupinām to, un interesantā daļa - paņemam upeņu pumpurus un sablendējam tos ar eļļu - mums taps ļoti aromātiska mērcīte salātiem un visam piešķirs upeņu garšu. Eļļu ieteicams izvēlēties neitrālākas garšas, lai izceltu upeņu pumpurus. Pirms blendēšanas tai pievienojam arī sāli un piparus. Mērci pārlejam pāri salātiem (bietes, āboli un kazas siers), pa virsu uzberam dīgstus. Upeņu pumpurus var aizstāt ar saldētām ogām.

Rubrika "Piecas garšas" dzirdama Pieci.lv brīvdienu raidījumā "Mosties un rosies", ko vada Linda Samsonova svētdienās plkst. 10.30. Noslēdzošajā daļā klausītājiem ir iespēja uzdot Ritvaram Tomam Loginam jebkuru ar kulināriju saistītu jautājumu, piemēram, ko iesākt ar konkrētiem produktiem, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, vai kādu sen sasāpējušu jautājumu, piemēram, kā gaļu pagatavot kraukšķīgu vai sulīgu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti