Virtuve bez kāposta

Virtuve bez kāposta. Aizkadri

Virtuve bez kāposta

Virtuve bez kāposta. 5. epizode ar NILU JANSONU

Virtuve bez kāposta. 4. epizode ar OZOLU

Kartupeļi ar desiņām un salātiem – gatavo reperis Ozols

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ātri, sātīgi un garšīgi, bet, tiesa, neveselīgi – tā var raksturot repera Ozola recepti, ko viņš atklāja raidījumā “Gatavo bez kāposta”. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova šo ēdienu nodēvēja par tauku bumbu, bet viņai ir vairāki ieteikumi, kā Ozola maltīti padarīt veselīgāku.

ĪSUMĀ:

Cepti kartupeļi ar mednieku desiņām un tomātu salātiem. Ozola recepte
Cepti kartupeļi ar mednieku desiņām un tomātu salātiem. Ozola recepte

Nepieciešams

  • Mednieku desiņas
  • 1 liels sīpols
  • Skābais krējums
  • 6 tomāti
  • 1 kg kartupeļu

Ēdiena izmaksas: 4,56 eiro.

Pagatavošana

Sagriež kartupeļus stienīšos, liek cepties uz pannas. Cep aptuveni 15 minūtes, pēc tam pievieno sagrieztas mednieku desiņas. Cep visu kopā vēl 10 minūtes. Sagriež tomātu un sīpolu, liek bļodā, pievieno skābo krējumu, sāli un piparus.

Raidījuma “Virtuve bez kāposta” vadītāja Nansija Garkalne un reperis Ozols
Raidījuma “Virtuve bez kāposta” vadītāja Nansija Garkalne un reperis Ozols

Ko par šo recepti saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova?

„Izdzīvošanas receptes”, kā vienmēr, komentēt ir grūti, jo veselīga uztura kritēriji ne vienmēr pielietojami ierobežota budžeta ēdienos. Cepti kartupeļi un treknas mednieku desiņas ir tauku bumba, taču, ja pieņemam, ka šī ir gandrīz vai vienīgā ēdienreize dienā, tad nemaz tik slikti nav.

Taču arī šeit ir vieta uzlabojumiem. Šo recepti var padarīt krietni veselīgāku, kartupeļos uzvārot, nevis izcepot. Ja budžets tomēr ļauj, tad desiņu vietā varētu iegādāties nedaudz cūkgaļas – cepta gaļa arī būs ļoti garšīga. Un salātos krējuma vietā var pielikt kefīru, atlikušo kefīru piedzerot klāt.

Vēl šo ēdienu varētu papildināt ar zaļajiem lociņiem – mikroelementu avotu. Lai ir lēti, var vienkārši iestādīt sīpola galviņu podiņā un uzlikt uz saulainas palodzes, sagaidot zaļumu ražu mājās!

Kā atrast veselīgākās desiņas?

Vajadzētu izvēlēties desiņas, kurās ir pēc iespējas vairāk gaļas, – 80% vai 90%. Ieteicams izvairīties no desiņām, kurās ir zemas kvalitātes gaļa, piemēram, mehāniski atdalīta vistas gaļa, vai gaļa, kurai klāt piejauktas sojas olbaltumvielas. Dienā neiesaka uzņemt vairāk kā aptuveni 45 gramus gaļas izstrādājumu.

Kas vērtīgs sīpolā?

Sīpola veselīgums ir nepelnīti aizmirsts, jo to parasti uzskata par garšvielu. Sīpoli satur flavonoīdus, kas ir antioksidanti. Tie pasargā ikvienu ķermeņa šūnu no sliktas apkārtējās vides iedarbības. Šie antioksidanti neiet bojā, sīpolus cepot. Visvairāk antioksidantu ir sīpola ārējos slāņos.

Skābais krējums ir ne tikai gards?

Skābais krējums nav tikai zupu un salātu aizdars. Kā piena produktā, tajā ir daudz piena olbaltumvielu un kalcija.

Kas ir galvenā tomāta vērtība?

Galvenā tomāta vērtība ir likopēns. Tas piešķir tomātam sarkanu krāsu un nodrošina vairākus pozitīvus veselības efektus. Vairāki pētījumi atzīmē, ka tomātu ēšana var strādāt kā profilakse pret vēzi un sirds saslimšanām.

Kā kartupeli apēst visveselīgāk?

Kartupeļos ir daudz kālija, tāpēc tas ir ļoti veselīgs sirdij. Kartupeļu veselīgums mainās atkarībā no pagatavošanas veida. Visveselīgāk ir kartupeļus vārīt, mazāk veselīgi – cept, jo tie kļūst trekni. Vismazāk veselīgi ir kartupeļi frī un čipsi. Viens liels kartupelis saturēs 50% no kālija un 50% no C vitamīna dienas devas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti