Kādus ēdienus ņemt līdzi uz pludmali?

Pēdējās dienās laika apstākļi ar saulainām dienām mūs nav lutinājuši. Bet, kolīdz uzspīd saule un kļūst siltāks, cilvēki steidz uz pludmali. Siltās dienās jāņem vērā, ka līdzpaņemtie pārtikas produkti var strauji sabojāties – baktēriju skaits ik pēc desmit līdz divdesmit minūtēm palielinās divas reizes.

Vasara: pludmales pilnas ar atpūtniekiem, kuri pēc sauļošanās un peldēšanās labprāt uz vietas ietur arī maltīti. Citi dodas uz kafejnīcām, citi pārtiku paņem līdzi no mājām.

Vadims un Līga stāsta, ka līdzi paņemti gurķīši, burkāni, augļi, dzeramasi, uz vietas nopērk kādu saldējumu,

Pārtikas un veterinārajā dienestā  (PVD) atgādina – karstā laikā daudzi produkti strauji bojājās, tādēļ ir rūpīgi jāizvērtē, ko ņemt līdzi uz pludmali vai piknikā.

"Katras 10-20 minūtes no vienas mikroorganisma šūnas, no baktērijas šūnas izaug divas šūnas. Vienā kvadrātcentimetrā vienlaicīgi var būt 5000,  tad mums ļoti ātri vairojas. Lai saslimtu ar dizentēriju vai salmonellu, ir nepieciešams no 10 – 100 šūnām. Tikai! Produkta vienā gramā. Jūs vizuāli nevarat pamanīt baktērijas ēdienā," klāsta PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Siltā laikā nevajadzētu līdzi ņemt piena produktus, tajā skaitā biezpienu, salātus ar krējumu. Strauji bojājas arī olu produkti, konditorejas izstrādājumu ar krēmu, kā arī gaļas produkti, kas nav marinēti vai vītināti.

Restorāna “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers stāsta un rāda, ko viņš ņemtu līdzi uz pludmali:

"Man šeit ir no kārtainās mīklas uzcepti stienīši, mēs varam veikalā nopirkt maizes stienīšus. Mums ir Spānijas šķiņķis, kas ir sagriezts, un tam tiešām nekas nenotiek. Mēs  varam viņus aptīt, lai būtu interesantāk. (..) Ir kazas siers, kurš ir burciņā. Vienkārši sieru salaužam un liekam pa virsu. Ja netīšām būs paņēmies līdzi svaigs baziliks, tad tas būtu unikāli. Viss tiek apliets ar balzametiķi."

Pēc tam pavārs ķeras klāt arbūzam, kas tiek sagriezts uz salikts šķīvja. Zommers slavē arī avokado:

"Avokado – burvīga lieta. Pagatavošana prasa tieši necik laika: griežam uz pusēm. Vienu daļu atstājam tāpat, pēc tam uzliesim olīveļļu un ar karoti viņu var droši apsēst. Otrai pusēi izgriežam kauliņu, nolieku uz šķīvja un tur salikšu tomātus. Tie tiek pārlieti ar olīveļļu, apkaisīti ar sāli, un maltīte ir gatava."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti