Gastroenterologs Anatolijs Danilāns atzīst, ka viņam veģetārieši patīk, bet ne jau tāpēc, ka viņi neēd gaļu, bet tāpēc, ka viņi vairāk domā par to, ko ikdienā liek uz šķīvja, un aktīvāk sporto. Būs grūti sastapt aptaukojošos veģetārieti. Kamēr visēdāji bieži vien ir daudz slinkāki.
Ja esat nolēmis atteikties no gaļas produktu lietošanas ikdienā, tad jāatceras, ka arī veģetāriešiem, līdzīgi kā gaļēdājiem, jāievēro šķīvja princips savā ikdienas ēdienkartē.
Proporcijas šādā šķīvi gan būs citādākas. 1/3 ir jābūt graudaugiem – piemēram, griķiem, auzām, makaroniem, maizei, arī kartupeļiem. Vēl vienai trešdaļai jābūt augļiem un dārzeņiem. No tiem puse ir svaigā veidā.
“Tad, ja var iztēloties ceturto daļu, kuru vēl var sadalīt uz pusēm, tad viena daļiņa būtu piena produkti un otra mazā daļiņa būtu dažādas sēklas, rieksti, olas,” stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Sanda Terela.
Šajā daļā ietilpst arī soja un pākšaugi. Tie visi ir olbaltumvielām bagāti produkti, kurus gaļēdāji parasti uzņem, ēdot gaļu.
“Un vēl pavisam nelielā daļā, lai uzņemtu nepieciešamās taukskābes, būtu taukvielas – tās ir auksti spiestas eļļas – valriekstu eļļa, olīveļļa, linsēklu eļļa,” stāstīja Sanda Terela.
Ja ikdienā, ēdot brokastis, pusdienas un vakariņas, tiks ievērots šāds šķīvja princips, tad veģetārietis ar uzturu uzņems organismam nepieciešamās vielas. Galvenais, kas jāatceras, kļūstot par veģetārieti, - nedrīkst vienkārši atteikties no gaļas. To būs nepieciešams aizstāt ar citiem produktiem.