Pākšaugi ir ļoti veselīgs produkts, un tos vajadzētu uzņemt ne vien svētkos, bet arī ikdienā. Vēderam nebūs smagi, ja zirņus Ziemassvētkos ēdīsiet ar mēru un pa virsu uzdzersiet kefīru.
“Saka, ka jāapēd visi zirņi, lai nebūtu asaru. Jāņem vērā, ka, briedinot un gatavojot zirņus, palielinās tilpums. Ja mēs paņemam kilogramu, mēs izvārām, tur ir kādi divi kilogrami. Neesam parēķinājuši – būs ļoti grūti tikt ar to galā,” stāsta Ogres tehnikuma profesionālo priekšmetu skolotāja Zinaida Bāra.
Topošai pavārs Tomass Gavriļenko gatavo Ziemassvētku maltīti tā, lai tā būtu ne vien sātīga, bet arī labi izskatītos. Viss sākas ar iepriekš iemērkto zirņu uzvārīšanu. “Dekoram uzliksim vārīties zaļos zirņus, tas būs tāds dekora elements,” saka Tomass. Saldētie zaļie zirnīši uzvārīsies daudz ātrāk nekā parastie.
Tāpat viņam padomā ir karamelizēt burkānus. Tie tiek sagriezti četrās daļās. Kad burkāni sagriezti, uzkarsējam pannu kopā ar olīveļļu vai sviestu, pierīvējam citronu, klāt pievienots arī nedaudz cukura, piparu un sāls.
“Pannā likšu burkānus iekšā, centīšos to karamelizēt, iegūt mazliet interesantāku tekstūru.” Arī garša šādā veidā būs pavisam citādāka.
Svētku galdam tiek sagatavoti arī āboli: “Āboli ļoti labi iet klāt pie gaļas. Pievienosim arī mazliet dzērvenes. Izgrebsim caurumu un ieliksim iekšā dzērveņu zapti. Var arī izmanto svaigas dzērvenes, sablenderētas dzērvenes vai arī brūklenes.” Pildītos ābolus liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā.
Kad viss ir gatavs, to var pasniegt, piemēram, ar pildītu cūkas galvu vai jebkuru citu gaļu. Izskatās krāšņi, garšo ļoti labi, un šāda maltīte būs arī gana veselīga, ja vien ēdīsiet ar mēru.