Iekodies

«Iekodies». 3. raidījums

Iekodies

Iekodies. 3. raidījums

Iekodies. 2. raidījums

Kā pagatavot lietuviešu gardumus – ezīšus un žāvētu augļu ķīseli

Mūsu brāļu tauta – lietuvieši. Kā viņiem klājas pie mums Latvijā? Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" viesojās pie saimnieces Elvijrijas Mednieces, kur uzzināja, kā pagatavot lietuviešu ezīšus un žāvētu augļu ķīseli ar putukrējumu.

Ezīši

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 400 grami miltu
  • 100 mililitri ūdens
  • Šķipsniņa sāls

Mērcei un pasniegšanai:

  • 3 sīpoli
  • 100 mililitri skābā krējuma
  • 150 grami kūpināta speķa vai cauraudzīša
  • Buntīte lociņu un diļļu

Pagatavošana:

  1. Sagatavo mīklu un atstāj to nedaudz atpūsties.
  2. Tikmēr pagatavo mērci. Rupji sagriež sīpolus un apcep eļļā. Tad pievieno sagrieztu speķīti un turpina cept, līdz speķītis izčurkstējis taukos.
  3. Katlā uzvāra palielu daudzumu ūdens, pievieno sāli. Ņem aptuveni vienu ēdamkaroti mīklas un ar rokām pret rīves otru pusi, piespiežot un vienlaikus velkot, izveido "ezīti". Iegūto klimpiņu met verdošā sālsūdenī un vāra, kamēr tā uzpeld virspusē un ir gatava.
  4. Ezīšus pasniedz ar krējumu, speķa un sīpolu mērci un sakapātiem zaļumiņiem.

Žāvētu augļu ķīselis ar putukrējumu

Žāvētu augļu ķīselis ar putukrējumu

Sastāvdaļas:

  • 50 grami žāvētu aprikožu
  • 50 grami žāvētu plūmju
  • 50 grami rozīņu
  • 250 mililitri saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu
  • 1 ēdamkarote cukura vai pūdercukura

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej divas glāzes ūdens un liek vārīties visus žāvētos augļus. Pēc aptuveni 15 minūtēm atsevišķā krūzītē ar nedaudz auksta ūdens iemaisa kartupeļu cieti, katliņu ar ķīseli noņem no uguns un strauji iemaisa iegūto klīsteri. Maisa, līdz ķīselis viendabīgs bez kunkuļiem. Liek aukstumā atdzesēties.
  2. Pirms pasniegšanas saputo putukrējumu ar nedaudz cukura.
  3. Pasniedz ķīseli, salietu bļodiņās un izdekorētu ar putukrējumu, svaigām odziņām un kādu piparmētras zaļumu.

Lietuviešu "ezīši"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti