Kā karstvīnu pagatavot mājās. Iesaka vīnzinis

Vīns vai augļu un ogu sula, kanēlis, kardamons, ingvers, rozmarīns un labi daudz cukura – vīnzinis Jānis Kaļķis LSM.lv atklāja galvenās sastāvdaļas mājās gatavotam karstvīnam. Šādi var gatavot gan karstvīnu ar “ar grādiem”, gan bezalkoholisko versiju.

Karstvīnu var gatavot gan no sarkanvīna, gan baltvīna. Galvenais priekšroku dot sausam vīnam, jo no tāda būs vieglāk izveidot sev tīkamāko dzēriena garšu: “Ierastāks ir sarkanvīns –   tas būs aromātiskāks un spēcīgāks, bet vieglākas garšas cienītājiem labāks būtu baltvīns.”

Karstā dzēriena pagatavošanai var izmantot gan tikko pirktu, gan arī kādu laiku ledusskapī pastāvējušu vīnu.

Šāds dzēriens parasti esot zaudējis tikai savu aromātu, bet to no jauna piešķirs karstvīnam pievienotās garšvielas.

Gatavošanai labāk izvēlēties mazāk stipru vīnu, taču tad, ja tam ir dabīgi augsts alkohola līmenis, var pievienot ūdeni.

“Uzkarsējot alkohols var, iespējams, ņemt virsroku un radīt kādas nepatīkamākas garšas vai aromātus. Tāpēc, ja vīns ir 13 vai 14 grādus stiprs, var pievienot ūdeni, bet tas ir atkarīgs no cilvēka gaumes,” pamācīja eksperts.

Vīnzinis mudināja karstvīnam pievienot gan tradicionālās, gan, iespējams, mazāk ierastas garšvielas – kanēli, ingveru, kardamonu un rozmarīnu. Rozmarīns piešķirs patīkamu, ziedaini pikantu aromātu. Tāpat karstvīnu var papildināt ar cidonijām un dažādiem citrusaugļiem. Jo īpaši vērts dzērienam likt klāt to miziņas.

Karstvīns

“Tās var būt arī kaltētas miziņas. Ja miziņas ir svaigas, tad pēc dzēriena pagatavošanas to var karstvīnam uzspiest virsū, lai dzērienā nonāk eļļa, kas ir miziņās. Tā piešķirs papildus svaigos, citrusīgos aromātus,” paskaidroja Kaļķis.

Karstvīnam noteikti jāpievieno arī cukurs, jo bez tā dzēriena garša varētu šķist asa: “Cukurs ir tas, kas pikantās garšas, tostarp alkoholu, noapaļo, gan arī garšvielas labāk ieintegrē vīnā.”

Vienam litram vīna vīnzinis ieteica pievienot vismaz 80 gramus cukura. Taču nevajag likt vairāk par 150 gramiem – tāds dzēriens jau būs paredzēts izteiktiem saldummīļiem.

Protams, svētku laikā var gatavot arī bezalkoholisko karstvīnu, par kura dzimteni uzskata Vāciju. Tur pirmoreiz gatavots tā sauktais kinderpunšs.

Gatavojot bezalkoholisko karstvīnu, saglabājas visi tie paši nosacījumi, taču vīna vietā izmanto sulu.

“Ar tā gatavošanu ir pilnīgi brīvi – var ņemt vīnogu, upeņu vai ābolu sulu. Var ņemt arī apelsīnu sulu vai kādu citu augļu – ogu sulu. Tās var miksēt noteiktos daudzumos. Tur atkal ir brīva vaļa fantāzijai.”

Mīļākās karstvīna receptes vīnzinim Kaļķim nav, taču dažkārt viņam patīk baudīt no dažādiem Latvijas augļu un ogu vīniem gatavotu karsto dzērienu. Piemēram, sajaukt Latvijas ābolu un upeņu vīnus un tam pavisam nedaudz pievienot tradicionālās garšvielas.

Bet, lai kāds arī šīs dzēriens būtu – gatavots no sulas vai no vīna, eksperts to iesaka baudīt kopā ar kādu tumšāku, saldāku desertu, kas labi papildinās karstvīna toņus: “Manuprāt, labāk to malkot kopā ar kādu brauniju vai šokolādes kūku, vai ko šiem desertiem līdzvērtīgu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt