Iekodies

"Iekodies". 3. raidījums

Iekodies

"Iekodies". 4. raidījums

Iekodies. 3. raidījums

Kā garšo poļu ēdieni – bezdelīgu ligzdas un pelmeņi ar magonēm?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas pierobežā ir daudzas poļiem nozīmīgas vietas, tostarp Pasienes baznīca, īpašas vietas Krāslavā un Rēzeknē. Bet Jēkabpils pusē, klausīdamies poļu dziesmu skaņās, Latvijas Televīzijas raidījums "Iekodies" piedāvā iespēju iemācīties gatavot poļu ēdienus – bezdelīgu ligzdas un pelmeņus vai pīrāgus ar magonēm.

Bezdelīgu ligzdas

Sastāvdaļas:

  • 500 g cūkgaļas karbonādes vai šķiņķa
  • 1 sīpols
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • Žāvēta cūkgaļas krūtiņa – 6 šķēles
  • Tomātu mērce (~3–4  ēdamkarotes)
  • 5–6 graudu pipari
  • 5–6 smaržīgie pipari
  • 2 lauru lapas
  • 1 buljona kubiņš
  • 6 olas (vārītas)
  • Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Gaļu sagriež ~ 6 šķēlēs un izklapē.
  2. Uz katras gaļas šķēles liek nedaudz tomātu mērces, sīpolu ripiņas, cūkgaļas krūtiņas šķēlīti un rūpīgi ietin olu. Gaļas sainīti nosien ar diegu.
  3. Kad visi sainīši sasieti, tos apvārta miltos un apcep nedaudz eļļā zeltaini brūnus.
  4. Sainīšus pārliek katliņā, pievieno ūdeni, buljona kubiņu, lauru lapas un smaržīgos piparus un uz mazas liesmas vāra ~ 50 minūtes. Pēc sautēšanas noņem diegus.
  5. Pasniedz ar mērci, ko pagatavo, ēdamkaroti miltu samaisot ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens un šo klīsteri iemaisot buljonā, kur sutinājās gaļas sainīši.
  6. Pasniedz ar kāpostu salātiņiem un svaigiem dārzeņiem, katram ēdājam servējot vienu sainīti, to pārgriežot uz pusēm, lai redzama ola, un pārlejot ar nedaudz mērci. Sainīši, pārgriezti uz pusēm, patiešām atgādina putnu ligzdiņas.

Mozovijas pelmeņi (pīrāgi) ar magonēm

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • 400 g miltu
  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 ēdamkarotes kausēta sviesta
  • sāls

Pildījumam:  

  • 2 glāzes magoņu
  • 50 g rozīņu
  • 100 g sasmalcinātu valriekstu
  • 3 ēdamkarotes medus
  • 50 ml konjaka

Pasniegšanai:

  • 100 ml krējuma vai kausēta sviesta
  • nedaudz apelsīnu miziņas
  • 1 ēdamkarote medus vai cukura

Pagatavošana

  1. Miltus izsijā, izveido vidū bedrīti, liek tajā olu dzeltenumus, sviestu, sāli. Iejauc mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz ūdens vai miltu. Kad mīkla vijīga un nelīp pie rokām, to ietin pārtikas plēvē vai pārklāj ar dvielīti un atstāj uz 30 minūtēm atpūsties.
  2. Magones noskalo, pārlej ar verdošu ūdeni vai saldinātu pienu un vāra uz mazas uguns aptuveni 20 minūtes. Tad šķidrumu nokāš un pašas magones divas reizes izlaiž caur gaļas mašīnu.
  3. Rozīnes pārlej ar konjaku un ļauj nedaudz pamirkt. Riekstus sakapā. Apelsīnam norīvē miziņu. Sajauc kopā visas sastāvdaļas – magones, rozīnes, riekstus, medu un apelsīna miziņas.
  4. Mīklu izrullē gana plānu un izspiež aplīšus ~8–10 cm diametrā. Uz katra aplīša liek pildījumu, aizspiež malas un liek verdošā ūdenī vārīties, līdz tie uzpeld. Pasniedz ar kausētu sviestu vai krējumu, kurā iemaisīts nedaudz medus un apelsīnu miziņa.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti