Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Trešā recepte

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Piektā recepte

Nogaršo ar Pieci. Ceturtā recepte

Kā atrast svaigas austeres. Populārākie mīti un ieteikumi

Nevajadzētu baidīties iegādāties vai baudīt austeres tepat Rīgā, jo uz Latviju tiek nogādāta kvalitatīvākā produkcija, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" uzsvēra pavārs Renārs Purmalis. Iegādājoties austeres veikalā, tām jābūt aizvērtām un smagām, ūdens nedrīkst būt izlijis. Austeres nedrīkst pārdot, turot tās akvārijā. 

Populārākie mīti

“Dažreiz es meistarklases sāku ar tekstu – vai jūs zināt, kur ir labākā vieta, kur pamēģināt austeres? Protams, ka es zinu. Tā ir Rīga! Visā Eiropas Savienībā vislabākā vieta, kur nogaršot austeres, ir tieši Rīga, jo pie mums atnāk pašas labākās austeres,” uzsvēra Purmalis. 

Viņš norādīja, ka tas ir mīts, ka kvalitatīvākās austeres ir tur, kur tās tiek ražotas, jo patiesībā tur nopērkama otrā un trešā šķira, kuru nav izdevies eksportēt.

“Droši – Rīgā nav jābaidās ēst austeres,” viņš uzsvēra. 

Vēl viens bieži sastopams mīts ir, ka austeres nedrīkst ēst mēnešos, kuros nav  burta “r”, tātad siltajos vasaras mēnešos. Šāds mīts ir nācis no aizpagājušā gadsimta, kad siltā laika dēļ austeres nav bijis iespējams uzglabāt un pārvest, un neattiecas uz mūsdienām, skaidroja Purmalis.

Nepatiess ir arī mīts, ka austeres ir jārij. Tā nav, austeres obligāti ir jākošļā, uzsvēra Purmalis. Viņš norādīja, ka šim mītam ir tik garas kājas, ka īsto pirmavotu vai skaidrojumu, no kurienes tas radies, īsti nav iespējams atrast. 

Tāpat cilvēki bieži uzskata, ka austeres reti iespējams baudīt svaigas un bieži tās ir sabojājušās, taču patiesībā tā nav. To, vai austeres ir sabojājušās, var noteikt, tās pasmaržojot. Austerēm jāsmaržo pēc svaigām jūras veltēm, bet, ja austere būs veca, jūs to noteikti sajutīsiet, tāpat to sajutīs arī visi blakus sēdošie, jo aromāts ir nepatīkams un ļoti spēcīgs, skaidroja pavārs. 

Kas jāņem vērā, iegādājoties austeres? 

Pirmkārt, pavārs norādīja, ka visas austeres, neatkarīgi no izcelsmes valsts, tiek iedalītas divās daļās – zem 10,5% gaļīguma (fine) un virs (speciale). 

“Ja jums patīk liesāka, sāļāka, vairāk ar jūras velšu niansēm apvītāka austere, tā ir “fine”, kas ir lētāka. Ja jūs gribat kaut ko gaļīgāku, saldāku, ar izteiktākām varbūt augļu niansēm, riekstu pēcgaršu, tā būs “speciale”,” ieteica Purmalis.  

Tālāk austeru nosaukumā seko vārds, kas nav tik būtisks, jo apzīmē vai nu reģionu, no kura austeres nāk, vai izplatītāja firmas nosaukumu. Svarīgs toties ir austeru izmērs.

Austeres pēc izmēra iedala no pieci līdz viens. Pieci ir mazākais izmērs, ko Latvijā dabūt var salīdzinoši reti.

Visbiežāk restorānos tiek piedāvātas trešā izmēra austeres, bet vislielākās ir pirmā izmēra, kuras parasti izvēlas tad, ja austeres gatavo, nevis ēd svaigas. 

Iegādājoties austeres, tām jābūt aizvērtām un smagām, ūdens nedrīkst būt izlijis. Austeres pārdošanas vietā nedrīkst atrasties akvārijos, jo tad tās uzņem to ūdeni, kurā dzīvo, un akvārija vide austerei nav piemērota.

Austere var dzīvot divas nedēļas, savukārt pēc iegādes ledusskapja temperatūrā, divos līdz četros grādos, tās var uzglabāt vēl pāris dienas. 

 

Piecas garšas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt