Nogaršo ar Pieci

Ko celt galdā Līgo svētkos?

Nogaršo ar Pieci

Maizes ierauga daudzveidīga izmantošana

Latvijas meža ogas

Izsmalcinātās lācenes. Kā vislabāk saglabāt to garšu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lācenes ir izsmalcinātākās ogas Latvijas mežos, un šobrīd tās ir pilnbriedā. Kā tās vislabāk lasīt, ēst svaigā veidā un saglabāt ziemai, Latvijas Radio 5 raidījumā „Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Kā jau izteikta ziemeļu oga, lācene pie mums pagaidām ir diezgan plaši sastopama. Tās ir iespējams salasīt lielā daudzumā, labā un augstā kvalitātē.

Kādēļ tās ir tik prestižas un tiek pasniegtas gan augstas klases restorānos, gan tiek pārdotas par tik augstu cenu? Tas ir saistīts ar ogas daļēji specifisko augšanas zonu, jo tās izteikti aug ziemeļos.

Kā lasīt?

Ogas nogatavojas ļoti nevienmērīgi, un bieži vien nopērkot tās ir ļoti gatavas vai negatavas. Ja ogas dodamies lasīt paši, tās ir svarīgi dalīt – likt vienā trauciņā gatavās, kuras uzreiz var apstrādāt un otrā – cietās, negatavās, kuru nogatavošanās aizņem vienu divas dienas.

Iegādājoties tirgū spainīti vai burciņu ar lācenēm dažādās gatavības pakāpēs, visas ogas ir jāizber uz plāts, lai tās būtu vienā kārtā, reizi dienā novācot gatavās ogas. No gatavajām ogām jānoplēš kauslapiņas, no kurām var pagatavot garšīgu tēju. Kauslapiņas var izkaltēt uz plāts un tad ielikt kādā noslēgtā traukā glabāties kā izžāvētu tēju.

Ievārījums

Gatavās ogas mēs varam izmantot dažādi, piemēram, uzvārīt ievārījumu. Ieteikums, to vārot, ir neaizrauties ar cukuru, jo tas noēd šo ogu garšas nianses. Lācenēm ir laba spēja saglabāties arī ar nelielu cukura daudzumu. Ja pārsaldinām ievārījumu, tas garšos vairāk pēc cukura sīrupa,  nevis ogām. Ideālā variantā ir jāizvēlās ievārījuma cukurs ar pektīnu, kas nepieciešams uz pusi mazāk, bet labi saglabā ogas. Ievārījumu nav nepieciešams ilgi vārīt, vajag tikai uzsist burbuli, tādā veidā saglabājot svaigo garšu.

Ja vēlamies uzvārīt ievārījumu no visām ogām, kuras ir iegādātas, ieteikums ir gatavās ogas atlasīt, apbērt ar cukuru un ielikt noslēgtā traukā ledusskapī. Pēc divām trīs dienām arī pārējās būs nogatavojušās, savukārt lācenes, kuras būs ledusskapī, nebūs sabojājušās, bet gan iekonservējušās un sasulojušās, kas šādam ievārījumam ir ideāli.

Ievārījums nav vienīgais produkts, kā mēs varam izmantot lācenes. Tās var arī apēst svaigā veidā, apberot ar cukuru un atstājot uz pāris stundām ledusskapī, izveidojot svaigo ievārījumu un sīrupu, kuru var pievienot pankūkām, saldējumam vai sieram.

Kur slēpjas izteiksmīgā garša?

Ogas var arī blendēt. Ieteikums ir blendēt arī lāceņu kauliņus – tie veido daļu no izteiksmīgās garšas.

Pagatavojot dažāda veida mērces un sulas no lācenēm, nav ieteicams izmantot sulas spiedi, jo tās konteinerā paliks daudz labuma. Labāk ar jaudīgu blenderi sablendēt tās viendabīgā masā, tādējādi saglabājot ogu īsto garšu.

Tāpat lācenes var sasaldēt, pirms tam uzberot cukuru, lai tās sasulojas. Ziemā ogas pirms ēšanas ieteicams lēni atkausēt ledusskapī. Šādā veidā lācenes būs laba piedeva pankūkām un desertiem.

Izteiksmīgu garšu veido lācenes kopā arī ar dažāda veida sieriem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti