Nepieciešams:
- 250 g basmati rīsu,
- 2 banāni,
- 1 mango,
- 600 g šalotes sīpolu,
- 1 ķiploka galviņa,
- 100 g muskovado cukura,
- 100 ml sojas mērces,
- 50 g lociņu,
- 2 laimi,
- 100 g ingvera,
- 1 svaigs gurķis,
- 4 olas,
- 1 tējkarote ar kaudzi čili pārslu,
- ⅓ tējkarotes muskatrieksta,
- 1 tējkarote sviesta,
- 2 anīsa zvaigznes.
Pagatavošana:
- Nomizo šalotes sīpolus un ķiplokus. Sīpolus sagriež plānās šķēlēs perpendikulāri augšanas virzienam. Ķiplokus smalki sakapā. Ingveru nomizo un sagriež smalkos salmiņos.
- Kamēr mizo un tīra dārzeņus, liek vārīties ūdeni rīsiem. Ūdens attiecība pret rīsiem 3:1. Liek rīsus vārošā ūdenī, pievieno anīsu, nogriež uguni uz ļoti mazu, liek katlam virsū vāku un vāra rīsus 12 minūtes. Vislabāk receptei derēs iepriekšējā dienā novārīti rīsi.
- Labi uzkarsētā pannā lej augu eļļu un strauji apcep šalotes sīpolus 2–3 minūtes. Pievieno ingveru, turpina cept vēl 2–3 minūtes. Pēdējos pievieno ķiplokus.
- Pievieno sojas mērci, muskatriekstu, čili pārslas un mitro cukuru.
- Sagriež banānus šķēlēs un mango strēmelēs. Pievieno dārzeņiem rīsus un izsautē, piespiež laima sulu pēc garšas. Kad viss sajaukts, beigās iejauc banānus un mango.
- Gatavo vēršaci. Liek pannu uz mērenas uguns, pievieno sviestu, kad tas sāk kust, nogriež liesmu uz ļoti mazu un pievieno olas istabas temperatūrā. Lēni silda olas, līdz tās gatavas, un pārkaisa sāli.
- Sagriež gurķi un lociņus, servē ''nasi'' bļodā, pārkaisa lokus ar gurķiem un virsū liek vēršaci!
Latvijas Televīzijas raidījums "Labie darbi virtuvē" astoņās sērijās šefpavāra Uģa Veita vadībā ne vien piedāvās garšīgu ēdienu receptes, bet arī iedziļināsies pilsonisko iniciatīvu devumā mums kā sabiedrībai.