Sadaļas Sadaļas

Hotdogs vai hamburgers? Kulinārijas podkāstiem Latvijā plašas izaugsmes iespējas

Latvijas Radio 5 - Pieci.lv rīta programmas “Pieci rīti” ik pirmdienas rubrikā par podkāstiem šoreiz runājām par kulināriju. Kulināriju? Tieši tā! Arī šai tēmai pasaulē veltīts vesels lērums raidierakstu, turklāt ļoti interesantos formātos. Tikmēr Latvijas podkāstu kultūrā kulinārijas tēmai joprojām ir lielas izaugsmes iespējas.

Par pasaulē lielāko kulinārijas podkāstu saucams “The Splendid Table” - amerikāņu sabiedriskā medija veidota programma, kas ir arī vissenākā, jo kā radio raidījums sākās jau 1997. gadā. Vairāk nekā divdesmit gadus vēlāk tas pieejams arī visās lielākajās podkāstu straumēšanas vietnēs. Līdz 2017. gadam to vadīja godalgota kulinārijas eksperte Linna Rozeto Kaspera, bet kopš 2017. gada - dažādas atzinības guvušais kulinārijas žurnālists un grāmatu autors Frenciss Lems, kurš iepriekš strādājis “The New York Times”. Šis ir podkāsts cilvēkiem, kam patīk ēst - tā šo saturu reklamē paši veidotāji. Podkāstā ir gan izglītojoši segmenti par ēdiena gatavošanu un kultūru, gan intervijas ar pavāriem, vīnu ekspertiem un restorānu vadītājiem. To, cik populārs ir šis šovs, apliecina arī tas, ka slavenais amerikāņu TV humora šovs “Saturday Night Live” tieši “The Splendid Table” ņēmis par pamatu vienai no savām parodiju skečiem “The Delicious Dish”.

Viena no šīm etīdēm “The Guardian” aptaujā tika nosaukta par Top5 skeču šova vairāk nekā 40 gadu ilgajā vēsturē.

Pasaules dižākie pavāri nav pārņemti ar ideju veidot raidierakstus, taču mēdz paviesoties citu radītos podkāstos, piemēram, “House of Carbs”. Podkāsts, kurā kulinārija satiekas ar humoru, ir ASV realitātes šova “Top Chef” laureātam pavāram Ričardam Bleisam - “Food Court” jeb ēdiena tiesa. Tajā Bleiss ir kā tiesnesis, kurš izšķir strīdu starp diviem viesiem, pārsvarā citiem pazīstamiem pavāriem vai aktieriem un komiķiem. Un strīds ir par to, kas ir labāki - rīsi vai nūdeles, hamburgeri vai hotdogi, bekons vai cīsiņi, kino popkorns vai kino saldumi, šokolādes saldējums vai vaniļas saldējums… Šis ir raidieraksts, kurā visi šie dumjie strīdi tiek izrisināti. Abi viesi iestājas par savu izvēli un trīs minūtes to argumentē, bet pēc tam divas minūtes argumentē, kāpēc otra izvēle ir sliktāka. Šis nav vienīgais Bleisa raidieraksts, jo kāju podkāstu pasaules durvīs pavārs ielika jau ar “Starving for Attention”.

Humors nav svešs arī podkāsta “A Hot Dog Is a Sandwich” veidotājiem. Viens no populārākajiem podkāstiem maksas satura platformā “Patreon” ir “Doughboys”, kurā divi amerikāņu komiķi piedāvā savus vērtējumus ķēžu restorānu līnijām, tostarp ātrās ēdināšanas iestādēm. To iespējams klausīties arī populārākajās bezmaksas podkāstu straumēšanas vietnēs.

Raidieraksts “Home Cooking” tika radīts pērnā gada pavasarī, sākoties globālajai koronavīrusa pandēmijai. Šī tēma arī caurvij šo podkāstu, apskatot gatavošanu mājās karantīnas laikā. Tikmēr “Vegetarian Zen” ir viens no podkāstiem, kas aplūko veģetāru un arī vegānisku dzīvesveidu, bet raidierakstā “Awesome Vegans” klausāmas intervijas ar vegānisma ietekmeļiem - sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem.

Pašmāju podkāstu veidotāji ar kulinārijas tēmu nav aizrāvušies.

Visvairāk tēmai atbilst Pieci.lv podkāsts “Piecas garšas”, kurā Latvijas garšu pazinējs Ritvars Toms Logins, kurš guvis pieredzi, strādājot labākajos Latvijas restorānos un piedaloties dažādos konkursos, stāsta par sezonāliem meža, pļavas un dārza produktiem, lauž kulināros mītus un iepazīst izcilāko Latvijas produktu ražotājus. Daļēji šajā virzienā podkāstu veido arī uztura speciāliste Kristīne Podvinska, taču kopumā Latvijas raidierakstu vidē šai tematikā ir plašas izaugsmes iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt