Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Cidonijas un mūsdienu Latvijas garša

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Kā ēst taupīgi un garšīgi

Nogaršo ar Pieci. Gruzijas garša

Hačapuri, hinkali un šašliks. Gruzijas ēdienu receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liela daļa īpašās Gruzijas garšas slēpjas garšvielās – hmeli suneli, ucho suneli, timiānā, koriandrā, Svanetijas sālī. Ja kādreiz šīs garšas bija kaut kas tāls, tagad tās atceļo arī pie mums, tāpēc visu nepieciešamo gruzīnu ēdienu pagatavošanai iespējams iegādāties lielveikalā arī Latvijā, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis. 

Gruzīnu receptes

 

Hačapuri

Hačapuri ir savdabīgs siera pīrāgs, kas pagatavots no rauga mīklas. Izšķir vairāku veidu hačapuri – imeruli, megruli un adžaruli. 

Lai pagatavotu imeruli, 175 gramus miltu sajauc ar 115 gramiem ūdens, sāli, cukuru un raugu. Visu samaisa un apmēram uz stundu, pusotru atstāj uzrūgt. Gatavo mīklu uzraudzē, izrullē lielu plāksni un uz tās liek sieru.

Imeruli tradicionāli izmanto sulguni sieru, bet to var aizstāt arī ar brinzu vai mocarella tipa mīkstajiem sieriem. Mīklu apvij apkārt sieram, vēlreiz izrullē plakanu, apgriež otrādi, iegriež krustiņu un liek cepties.

Savukārt megruli variantā pirms cepšanas hačapuri arī apber ar sieru, bet imeruli variantā cep tikai ar sieru kā pildījumu. 

Lai pagatavotu adžaruli hačapuri, sajauc 250 gramus miltu, sāli, cukuru, raugu, 20 mililitrus eļļas, 50 gramus sviesta, vienu olu un 100 mililitrus gruzīnu svaigā jogurta (derēs arī grieķu jogurts). Visas sastāvdaļas sajauc kopā un mīklu atstāj uzrūgt. Pēc tam to izrullē, mīklas malās saliek sulguni sieru, maliņas uzrullē, veidojot tādu kā laiviņu. Laiviņu pilda ar sieru un liek cepties. Kad siers izkusis un hačapuri maliņas izcepušās, to izņem no krāsns, ieliek vidū olas dzeltenumu, un liek krāsnī atpakaļ vēl uz aptuveni minūti. Pēc tam bauda karsto hačapuri, no malas laužot mīklas garozu un to mērcējot sierā un olas dzeltenumā. 

Hinkali

Hinkali ir gruzīnu virtuvei raksturīgi mīklas sainīši. Atšķirībā no mums pazīstamajiem pelmeņiem to pildījumā ir arī buljons. 

Hinkali mīkla sastāv no 600 gramiem miltu, 400 mililitriem ūdens un nedaudz sāls. Sastāvdaļas sajauc kopā, samīca, ietin plēvē un noliek malā vismaz uz pusstundu. Tikmēr sagatavo pildījumu. Pildījuma varianti var būt visdažādākie, viens no tiem ir 70% liellopa gaļas, 30% cūkgaļas, kas sajaukta ar kinzu, čili pārslām, hmeli suneli garšvielām, smalki sakapātu sīpolu, pipariem un Svanetijas sāli. Svarīgākais ir šai masai pievienot ūdeni, turklāt tas jāpievieno diezgan daudz – tā, lai gaļas masā iespiežot ēdamkaroti, tajā iepildītos ūdens. 

Mīklu izrullē puscentimetra biezumā, un ar visparastāko glāzi izspiež apļus. Šos apļus ar mīklas rulli vēl nedaudz izrullē, pa vidu kārto pildījumu un aizspiež maliņas. Hinkali svarīgi vārīt uzreiz, nedaudz sālītā ūdenī apmēram septiņas minūtes. Kad tie gatavi, tos pasniedz, pa virsu uzberot melnos piparus vai kinzu.

Šašliks

Purmalis uzsvēra, ka galvenais, ko iemācīties šašliku gatavošanā no gruzīniem, ir – labai gaļai nevajag marinādi. Labākais gabals no cūkgaļas ir cūkas pavēdere, kurā ir gan āda, gan treknums, gan liesums. Lai pagatavotu šašliku, gaļu sagriež gabalos, sadur uz iesma un cep virs oglēm, līdz šašliks ir zeltaini brūns un gandrīz, gandrīz gatavs. Tad to ber bļodā kopā ar riņķīšos sagrieztiem sīpoliem, kārtīgi sakrata un atstāj vēl nedaudz nogatavoties līdz galam. Pirms pasniegšanas šašlikam uzber nedaudz sāls. 

Piecas garšas

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti