Grūbu zupa senlatviešu gaumē - «Īstās latvju saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

LTV raidījuma "Īstās latvju saimnieces" otrajā raidījumā sievas no vairākiem Latvijas novadiem ciemojās pie Māras Zemdegas Allažu pagasta viesu namā “Mauriņi”. Uzkodas godā saimniece cēla zupu senlatviešu gaumē ar žāvētu cūkas stilbu, kāršu pupām, burkāniem, kartupeļiem un grūbām.

Kaut arī Mārai ir divas – agronomes un juristes – augstākās izglītības, šobrīd viņu var uzskatīt par visīstāko godu saimnieci, jo viņas galvenā nodarbošanās ir viesu uzņemšana un barošana. Kopā ar savām palīdzēm viņa gatavo mielastus gan kāzām, gan citiem godiem, kas tiek rīkoti viņas viesu namā.

Brīvajā laikā Māra arī šuj, ada un tamborē, kā arī nodarbojas ar mākslas vingrošanu. Viņa ir sporta meistare mākslas vingrošanā, un kopā ar citām kādreizējām mākslas vingrotājām Māra izveidojusi senioru izlasi, kas pārstāv Latviju starptautiskās “Golden Age” sacensībās.

Uzkoda - „Grūdenis”

Sastāvdaļas

  • Žāvēts cūkas stilbs – 1 gab.
  • Burkāni – 2 gab.
  • Selerijas sakne
  • Pētersīļa sakne
  • Vidēja lieluma kartupeļi – 5 gab.
  • Raibās kāršu pupas – 500 g
  • Grūbas – 300 g

Pagatavošana

Cūkas stilbu vāra tik ilgi, kamēr gaļa sāk atdalīties no kaula. Stilbu izņem no katla, atkaulo un sagriež mazos gabaliņos. Tostarp buljonā liek vārīties mazos gabaliņos sagrieztus burkānus, selerijas sakni un pētersīļa sakni. Kad zupa uzmet burbuli, pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus.

Pupas, kas aptuveni divas dienas pirms zupas vārīšanas ir iemērktas, var vārīt buljonā, tad tās jāpievieno gaļas vārīšanas beigu posmā kopā ar mērcēšanas ūdeni. Var arī vārīt atsevišķi un pievienot gandrīz gatavai zupai.

Arī grūbas var vārīt atsevišķi un var vārīt kopā ar pārējām sastāvdaļām. Ja grib ļoti mīkstas grūbas un tumīgu zupu, tās jāpievieno līdz ar kartupeļiem. Ja patīk pacietas grūbas, pēc apvārīšanas atsevišķā katliņā tās pievieno zupai aptuveni piecas minūtes pirms pasniegšanas un ļauj drusku pavārīties.

Pasniedz ar skābu krējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti