Ģimenes studija

Ēdināšana skolā: vai skolēni novērtē un izmanto iespēju paēst mācību iestādē

Ģimenes studija

Iedomu draugi ir 40-65% bērnu. Tas ir normāls bērna attīstības process

Kopā ar Daces Salnājas ģimeni gatavojam rudenīgi sildošo "putaneska" mērci

Ģeniāli vienkāršā tomātu mērce ar makaroniem

Televīzijas raidījumu vadītājas Daces Salnājas ģimenē tomātu laikā iecienīts ēdiens ir itāļu virtuves ģeniāli vienkāršais šedevrs – puttanesca mērce. “Mērce vienkārši pagatavojama ar latvietim saprotamām sastāvdaļām, un to var ēst ar makaroniem,” stāsta Dace. Viņa mudina nebaidīties no anšoviem, kas piedod umami garšu šim ēdienam. Turklāt atdzesētu to var likt arī saldētavā un uzglabāt ziemai.

Sastāvdaļas:

  • 4-5 lieli, gatavi tomāti (var aizstāt ar vienu ~400-500ml konservētu tomātu kārbu),
  • 8 anšovu filejas eļļā,
  • 2 daiviņas ķiploka,
  • krietna šļuka olīveļļas,
  • olīvas,
  • oregano jeb raudene,
  • svaigi pētersīļi
  • pēc izvēles – kaperi un cietais siers.

Pagatavošana:

Tomātus var blanšēt karstā ūdenī un tad atdalīt no mizas. Taču var arī izmantot Daces ieteiktu atviegloto paņēmienu -  tomātus griež horizontāli uz pusēm un rīvē uz rupjās rīves, lai atdalītu mīkstumu no mizas.

Tomātu mīkstumu atdalīšana no mizes ar rīves palīdzību.

Katlā ar biezu dibenu olīveļļā apcep sasmalcinātu ķiploku, pievieno anšovu filejas, kas drīz izšķīst. Lej klāt tomātu masu, ļauj visam sautēties, lai samazinās šķidruma daudzums.

Kad mērce sabiezējusi, to papildina ar sagrieztām olīvām, ja vēlas sāļāku garšu, var pievienot arī kaperus.

Mērci pasniedz ar tajā iemaisītu, iepriekš novārītu pastu, var pārkaisīt ar sakapātiem pētersīļiem un rīvētu cieto sieru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti