Līga Lieplapa dzīvo Madonas novadā un saimnieko ģimenes tēju ražotnē. Līga ir tējas meistare ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi un doktora grādu vides zinātnēs. Pārzina Latvijā sastopamo augu dziedinošās īpašības un to daudzveidīgo pielietojumu. Daudz zina arī par bioloģiskajās pļavās atrodamajiem garšaugiem, ko prasmīgi izmanto pati savā virtuvē.
Gaļas rullīši ar sautētiem dārzeņiem
Nepieciešams
- ~800 g cūkgaļas (kārtainās pavēderes)
- ~200 g maltas meža gaļas
- dārzeņi
- zaļās un dzeltenās sviesta pupas
- garšvielas
- sāls
- pipari
- ķiploki
- ūdens
- olīveļļa
- sviests
Pagatavošana
Cūkgaļas pavēderi griež plānās šķēlēs. Katrai šķēlei uzkaisa maltus piparus, sāli, ierīvē ar saspiestu ķiploku un uzliek pikucīti maltas meža gaļas, kas sajaukta ar garšvielām, piemēram, maltām kadiķogām, pipariem vai saspiestu ķiploku. Meža gaļu ietin cūkgaļas šķēlē. Rullīti aptin ar linu vai kokvilnas aukliņu. Gaļas rullīšus liek cepešpannā, kur ielieta pusotra glāze ūdens, garšvielas, lauru lapas, nedaudz sāls, ēdamkarote olīveļļas un sautē uz plīts apmēram stundu. Pirms pasniegšanas katru rullīti atbrīvo no aukliņas un sagriež šķēlītēs. Pasniedz ar krāsnī sautētiem dārzeņiem.
Šķēlītēs vai gabaliņos sagrieztus dārzeņus, piemēram, saldos kartupeļus, burkānus, ziedkāpostus, brokoļus un kabačus, sautē čuguna pannā uz lēnas uguns nelielā ūdens daudzumā, kam pievienota ēdamkarote eļļas, garšvielas un nedaudz sāls. Pasniedz, kad dārzeņi kļuvuši mīksti un zeltaini brūni.
Atsevišķos katliņos nelielā ūdens daudzumā vāra dzeltenās un zaļās sviesta pupas. Kad tās gatavas, šķidrumu nolej, pupām pievieno sviestu un viegli apcep.