FOTORECEPTE: Rozā mērce ar jauno biešu lakstiem - gaļas un veģetārā versija

Vasaras pilnbrieds priecē ar pirmo vērā ņemamo dārza ražu. No zemes pamazam raušas ārā arī dažādas saknes, tostarp bietes, bet izmērā vēl tik mazas, ka žēl raut ārā. Lūk, recepte tiem, kuri negrib gaidīt rudeni, lai varētu ēst šā gada bietes – mērce ar jauno biešu lakstiem, kurā no sārtā auga tiek izmantots pilnīgi viss. Izmēģini versiju ar turku zirņiem vai gaļu!

Nepieciešams:

(no šāda produktu daudzuma sanāk apmēram 4 porcijas)

  • 8-10 jauno biešu laksti ar visām saknēm (var izmantot arī lakstus ar pavisam sīciņām saknēm, rozā krāsu un apjomu mērcei piešķirs lapas),
  • 1 brangs sīpols,
  • 4-5 daivas ķiploka,
  • 400 g bezpiedevu jogurta,
  • sāls,
  • pipari,
  • 2 ēdamkarotes miltu ietumēšanai,
  • 1 glāze auksta ūdens,
  • nedaudz eļļas cepšanai,
  •  veģetārajai versijai – kārba konservētu turku zirņu (400 g),
  • gaļas versijai – 500 grami maltās gaļas pēc izvēles,
  • cukurzirņi rotāšanai – pēc izvēles,
  • piedevas pēc izvēles, labi garšos kopā ar jaunajiem kartupeļiem.

Pagatavošana:

Veģetārā versija

1. Noskalo bietes, atstāj caurdurī, lai notek ūdens.

2. Notīra un sasmalcina ķiplokus un sīpolu. Liek cepties uz sakarsētas pannas.

3. Kamēr brūninās ķiploki un sīpoli, bietēm lakstus atdala no saknēm.

Lakstus atdala no saknēm.

4. Nemizotas saknes sasmalcina – izmanto gan sakņu bumbuļus, gan astītes.

Sasmalcina biešu saknes.

5. Sagrieztās saknes liek uz pannas pie sīpoliem un ķiplokiem. Cep apmēram piecas minūtes.

Biešu saknes cep kopā ar sīpoliem.

6. Tikmēr sasmalcina biešu lakstus. Liek cepties arī tos uz pannas.

Pannā pievieno biešu lakstus.

7. Noskalo turku zirņus, atstāj caurdurī, lai notek šķidrums.

Biešu laksti sakritušies.

8. Kad laksti sakritušies, pievieno zirņus, pēc garšas sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.

Pievieno turku zirņus.

9. Liek klāt jogurtu, apmaisa.

10. Auksta ūdens glāzē iemaisa divas karotes miltu un pielej to pārējai mērcei. Visu samaisa un karsē, līdz mērce uzmet burbuli.

Mērce gatava.

11. Servē uz šķīvja ar izvēlētajām piedevām un rotā ar cukurziŗniem.

Rozā mērce ar jauno biešu lakstiem.

Gaļas versija

  1. Vispirms uz pannas apcep gaļu.
  2. Kad tā apbrūninājusies, liek klāt sīpolus un ķiplokus, cep, līdz tiek kļūst caurspīdīgi.
  3. Tālāk rīkojas tāpat kā veģetārajā versijā, izlaižot soli ar turku zirņu pievienošanu. Taču, ja vēlas sātīgāku mērci – turku zirņus var pievienot arī gaļas versijai.

 

Vēlāk, kad bietes dārzā kļūs brangākas un nezināsi, ko ar lielo ražu iesākt, daļu no saknēm vari samarinēt. Marinētu biešu recepti meklē šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti