Palīgos Purmalis ņēma gan vietējo zvejnieku, lai tiktu pie paprāvas līdakas, gan savu kolēģi Jāni Brūveri – lai tiktu ar visu galā savā dabas virtuvē. Rezultātā tapa austeres, sēņu putas, cūkgaļas ribiņas ar štovētu kāpostu biezeni, cepti āboli ar rīsu pudiņu, kā arī Lielauces ezera līdaka, cepta folijā, ar violetajiem puķkāpostiem, cidoniju Holandes mērci un blanšētā fenheļa salātiem.
Lielauces ezera līdaka, cepta folijā, ar violetajiem puķkāpostiem, cidoniju Holandes mērci un blanšētā fenheļa salātiem – recepte
Sastāvdaļas:
- Līdaka
- Sviests
- Dilles
- Fenhelis
- Sarkanvīna etiķis
- Cukurs
- Sāls
- Puķkāposts
- 2 cidonijas
- 2 olas
Gatavošana:
- Līdaku izķidā, pilda ar sviestu un bunti diļļu. Apber ar sāli no visām pusēm un kārtīgi ietin folijā.
- Liek zivi cepties karstās oglēs, aptuveni 10-15 minūtes, to apgrozot ik pēc 2-3 minūtēm.
- Fenheli sagriež smalkās šķēlēs, aplej ar verdošu ūdeni, pielej nedaudz sarkanvīna etiķi, karoti cukura, karoti sāls un atstāj, lai ievelkas.
- Puķkāpostus vienkārši novāra sviestūdenī (100 g sviesta, 500 g ūdens, šķipsna sāls).
- Gatavo mērci: sarīvē divas cidonijas un sakuļ ar diviem olu dzeltenumiem. Tur bļodu virs katliņa ar puķkāpostiem (lai mērce būtu siltumā). Mērcei lej klāt siltu sviestu un pievieno šķipsnu sāls.
- Kad zivs gatava, ar dakšu smuki nobrucina ādu tā, lai zvīņas nepaliek klāt. Ar nazi nobrauc pa muguras pusi un ceļ ārā fileju. Ja vēlas pasniegt viesiem fileju ar iespējami mazāk vai vispār bez mazajām asakām, tad muguras daļu noplēš tajā vietā, kur rindā stājas visas mazās asakas un tad tās cenšas izlasīt.
- Pasniedz uz šķīvja zivi, puķkāpostus, izkarsēto fenheli un pāri zivij lej Holandes mērci.