Dižrauši, medījuma gaļas veltnīši, grūbu un pupiņu zupa – kurzemnieces Skaidrītes Nagliņas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Skaidrīte Nagliņa dzīvo netālu no Alsungas centra. Viņa ir "Zeiju” saimniece un suitu tradīciju kopēja. Kurzemniece gatavo suitu ēdienus arī Alsungas krogā, kur brauc tūristi, un cep īsto skābmaizi jeb saldskābmaizi.

Namamāte raidījumā "Īstās latvju saimnieces" gatavoja sklandraušus jeb dižraušus, grūbu un pupiņu zupu "Zīdenis" un vārītas saknes ar medījuma gaļas veltnīšiem "Šverina bruslaks".

Sklandrauši jeb dižrauši

Mīklai:

  • 500 g rupjo rudzu miltu;
  • 5 g sāls;
  • 70 g cūku tauku;
  • 200 ml auksta ūdens.

Kartupeļu pildījumam:

  • 500 g vārītu kartupeļu;
  • 150 g biezpiena;
  • 200 ml svaiga piena;
  • 100 g izkausēta sviesta;
  • 3 olas;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 1 ēdamkarote ķimeņu;
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu.

Burkānu pildījumam:

  • 1 kg vārītu burkānu;
  • 100 g kausēta sviesta;
  • 200 g saldā krējuma;
  • 3 olas;
  • 200 g cukura.

No rudzu miltiem, cūku taukiem un ūdens veido viegli veltnējamu mīklu. No mīklas veido vidēja resnuma desiņu, to sagriež divu centimetrus biezās šķēlēs un katru šķēli izrullē apaļā formā. Pēc tam ar pirkstiem uzloka krokotu divu centimetrus augstu maliņu. Izveidotās formiņas pamatnē pilda kartupeļu pildījumu, pēc tam drusku biezākā kārtā liek burkānu pildījumu. Cep +200 grādos apmēram 30 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns pārziež ar svaigu krējumu un uzkaisa nedaudz cukura.

Grūbu un pupiņu zupa "Zīdenis"

  • 500 g grūbu;
  • 300 g pupiņu;
  • 1 kg kūpināta cūkas ribiņa;
  • 3 l ūdens;
  • 2 veseli, vidēja lieluma burkāni;
  • garšvielas - lauru lapas, ķiploki, pipari, sāls.

Grūbas un pupiņas iemērc vismaz uz piecām stundām. Katlā ielej ūdeni, ieliek gaļu, pievieno izmērcētās pupiņas un grūbas ar visu mērcējamo ūdeni un veselos burkānus. Pievieno sāli un garšvielas. Vāra apmēram pusotru stundu.

Vārītas saknes ar medījuma gaļas veltnīšiem "Šverina bruslaks"

  • 1 kg svaigas cūkgaļas (stilbiņš);
  • 10 veseli burkāni;
  • puse vidēja lieluma kāpostgalvas;
  • 1 brokolis;
  • 1 rācenis.

Medījuma veltnīšiem:

  • 0,5 kg brieža filejas;
  • 1 paprika;
  • 1 sīpols;
  • 300 g kūpināta cūkas speķa;
  • sāls, pipari.

Katlā ielej piecus litrus ūdens un ieliek svaigo cūkgaļu, uzvāra, nosmeļ putas un tad pievieno visas veselās saknes, arī pusi nesagrieztas kāpostgalvas. Saknes vāra gaļas buljonā apmēram stundu. Izvārītās saknes izņem no buljona un pasniedz kopā ar medījuma veltnīšiem un marinētiem ķirbīšiem. Dekorē ar vārītu brokoļu ripiņām, kas apceptas sviestā.

Gatavojot veltnīšus, vispirms medījuma gaļu sagriež šķēlēs, izklapē ar gaļas āmuru un apkaisa ar sāli un smalkajiem pipariem. Katrā izklapētajā gabaliņā ietin speķa gabaliņu, papriku un sasmalcinātu sīpolu. Veltnīšus stingri satin ar diegu un apcep uz pannas. Pēc tam sautē. Pirms pasniegšanas atbrīvo no diegiem.

Lai labi garšo!

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnīsies septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti