Diētas ārstes produktu izvēle retam veikalu apmeklējumam

Lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, cilvēki tiek mudināti veikalus apmeklēt retāk. Diētas ārstes Lolitas Neimanes novērojumi liecina, ka daudzi tagad pārpilda ledusskapi ar produktiem, kam ir īss derīgums termiņš. Laikus to visu nav iespējams apēst, un sabojājušos produktus nākas izmest, tādējādi radot atkal jaunu vajadzību doties uz veikalu. Ko likt galdā, lai uz veikalu varētu iet pēc iespējas retāk, vienlaikus nodrošinot sev pilnvērtīgu uzturu?

Viss, ko var saldēt

“Saldēšana ir fantastiskākais veids, kā saglabāt pilnīgi jebko, arī maizi vai zupu. No visiem ēdienu saglabāšana veidiem šis ir vislabākais – saldēšana produkta uzturvērtību samazina ļoti nedaudz,” skaidro diētas ārste.  

Katrai produktu grupa ir noteikts termiņš, cik ilgi to var glabāt sasaldētā veidā, tāpēc ik pa laikam saldētavas krājumus vajag pārskatīt un izmantot. “Šobrīd noteikti vajadzētu izmantot to, kas ir sasaldēts vasarā.”

Saldēt var arī ēdienu sagataves, piemēram, buljonu, no kura vēlāk gatavot zupu. Tāpat iepriekš var izvārīt vairāk zupas un sasaldēt dažas porcijas vēlākam laikam.

Neimane ir iecienījusi maizes saldēšanu: “Mājās pati cepu maizi. Parasti jau necep tikai vienu mazu kukulīti, kaut vai lai taupītu elektrību, bet daudz uzreiz apēst nav iespējams. Izcepto maizi sagriežu šķēlēs, iepakoju un atsevišķi sasaldēju. Man saldētavā vienmēr ir svaiga maize, ko uzsildu tosterī, un tā garšo kā tikko cepta.”

Pākšaugi

Dažādi zirņi, pupiņas un lēcas ir gan ilgi uzglabājams, gan augstvērtīgs, olbaltumvielām bagāts produkts, kas būs laba piedeva sautējumiem, zupām, salātiem un daudziem citiem ēdieniem.

“Pākšaugus cilvēki Latvijā joprojām ēd pārāk maz. Šis ir laiks, kad tos varētu iemācīties novērtēt un ieviest ēdienkartē vairāk,” rosina diētas ārste.

Vislabāk pākšaugus būtu iegādāties nevārītā, nevis konservētā veidā, jo tā tiem būs augstākā uzturvērtība. Turklāt paciņa sausu pākšaugu aizņems daudz mazāk vietas nekā līdzvērtīgs daudzums produkta konservu bundžās.

Piens ar ilgu derīguma termiņu

Pastāv uzskats, ka pienā ar ilgu derīguma termiņu jeb UHT nesaglabājas nekāda uzturvērtība, taču tas ir maldīgi, norāda Neimane.

 “UHT pienam vienkārši ir cita veida apstrāde un iepakojums. Tam ir atšķirīgas garšas īpašības, bet tas nav kaitīgs, kā reizēm mēdz uzskatīt. Piemēram, putošanai, lai pievienotu kafijai, UHT piens ir pat piemērotāks. ” stāsta diētas ārste.  

Medījuma gaļas konservi

Latvijā populāri ir medījuma gaļas konservi, kurus parasti mednieki taisa no pašu sarūpētas gaļas. Konservu mīnuss ir salīdzinoši lielais sāls daudzums. To var mazināt, no šādas gaļas vārot zupu, kurai papildus nepievieno sāli un iztiek ar to, kas ir konservētajā produktā.

 “Katrā ziņā tā būs labāka alternatīva nekā veikala produkcija. Ikdienā šādi konservi nebūtu jāēd daudz, bet apstākļos, kad šaubāmies un nezinām, kas būs pēc mēneša, tā var būt laba alternatīva,” norāda Neimane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti