Maizes ieraugs ir svarīgs, jo daudzās ģimenēs ieraugs ceļo no gada uz gadu un no paaudzes uz paaudzi.
Pagatavošana:
Ņem ieraugu, liek lielā bļodā, pielej klāt siltu ūdeni un tālāk seko ļoti radošs process. Var likt kaut ko no pilngraudu miltiem – tie dažreiz ir kviešu, rudzu, auzu milti. Pievieno linsēklas, sezamu, ķimenes, dažreiz ķirbju sēkliņas, saulespuķu sēklas. Tad izveido biezas krējumainas masas mīklu un atstāj uz nakti raudzēties.
No rīta, pieliekot nedaudz miltus klāt, veido klaipiņus. Parasti tie ir divi klaipiņi, kurus nobeigumā ar slapju roku izveido gludus, iespiež piecus caurumiņus. Tad liek cepeškrāsnī 180 grādos.
Cep apmēram vienu stundu vai stundu un desmit minūtes. Kad klaipiņš ir gatavs, apziež ar olīveļļu, ļauj tam nedaudz atpūsties, un maizīte ir gatava.