Rīta Panorāma

Eglītes ciršana mežā. Kur un kā?

Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Padomi piparkūku cepšanā

Dāvana Ziemassvētkos – paštaisīta piparkūka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Paštaisīta piparkūka ar skaistu zīmējumu būs lieliska dāvana Ziemassvētkos. Lai piparkūka izdotos tieši tik kraukšķīga vai tieši tik mīksta, kā gribētos, jāievēro daži pagatavošanas soļi.

Gardu piparkūku cepšanas noslēpumus atklāj Ilze Andriksone. Viņa gan savu piparkūku mīklas recepti tur noslēpumā – tā ir vismaz 50 gadus veca.

Mīkla

  • Mīklai ir jābūt samērā mīkstai, lai to varētu veidot.
  • Piparkūku mīklas galvenās sastāvdaļas ir milti, cukurs, margarīns un sešu veidu garšvielas.
  • Tai nedaudz jāatgādina smilšu mīkla. Dažādas piparkūku mīklas pagatavošanas receptes var atrast gan pavārgrāmatās, gan internetā. Nozīme ir arī tam, kā mīkla tiek izrullēta.
  • Ja grib plānas un kraukšķīgās piparkūkas, tad mīkla jāizrullē tik plāna kā papīrs. Ja grib mīkstākas, tad jācep mazliet biezākas.
  • Piparkūku formas veido, kādas kuram patīk. Ilze savus Ziemassvētku kārumus cep bez nekāda pārklājuma – citas saimnieces mīl piparkūkas pirms cepšanas apslacīt ar olu.

Cepšana

  • Jācep 220 – 230 grādos apmēram deviņas līdz desmit minūtes
  • Nekādā gadījumā nevajadzētu piparkūkas pārcept – nebūs tik garšīgas.
  • Piparkūku gatavību var noteikt, nedaudz uzspiežot - lai nepaliek bedrīte.

Glazūra

Kad piparkūkas gatavas, tad var ķerties klāt to glazēšanai – tas ir pats interesantākais process, kur var ļaut brīvu vaļu fantāzijai. Baltu glazūru pagatavot ir ļoti viegli.

Glazūras pagatavošana

Apmēram uz vienu olbaltumu ir glāze pūdercukura un citronskābe vai citrona sula. Viss tiek sakults bieza krējuma konsistencē un uzklāts virsū uz piparkūkas.

Krāsas glazūrai iegūstamas, pievienojot dažādu augļu vai ogu sulas, piemēram, bieti, vai arī sintētiskās krāsvielas. Uzklāšanas metodes ir visdažādākās – var gan ar otiņu, gan iepildot glazūru speciālos maisiņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti