Nepieciešams (četrām porcijām)
- 1 kg cūkas pavēderes
- 2 ēdamk. sāls
- 1 tējk. malto melno piparu
- 1 ēdamk. medus
- 5 ķiploka daiviņas
- 2 timiāna zariņi
- 1 rozmarīna zariņš
- 1 tējk. sinepju sēklu
- Sviests
- Olīveļļa
Cūkas pavēderi ieziež ar garšvielu maisījumu, ko gatavo, samaļot vai piestā saberžot visas garšvielas un garšaugus, un uz četrām līdz astoņām stundām liek ledusskapī. Pēc tam cep cepeškrāsnī 120 grādos divas stundas. Kad gatava, liek zem sloga un atdzesē.
Pirms pasniegšanas sagriež platās šķēlēs un apcep uz pannas no visam pusēm sviesta un olīveļļas maisījumā. Ja ir vēlme pēc kraukšķīgas virsmas, var vēl piecas minūtes apcept cepeškrāsnī 180 grādos. Pasniedz ar sautētiem kāpostiem, karamelizētiem āboliem un krāsnī ceptiem kartupeļiem, pārlejot brūno saldkrējuma mērci.
Sautēti kāposti
- 2 kg skābētu kāpostu
- 100 g sviesta
- 2 burkāni
- 2 sīpoli
- 1 ēdamk. medus
Burkānus sarīvē, sīpolus sagriež un visu apcep sviestā. Pievieno medu un kopā ar kāpostiem sautē uz lēnas uguns, kamēr gatavs.
Karamelizēti āboli
- 2 āboli
- 2 ēdamk. citrona sulas
- 1 ēdamk. brūnā cukura
- Kanēlis
Ābolus nomizo, sagriež palielās šķēlēs, apslaka ar citronu sulu, pārkaisa cukuru un kanēli, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, kamēr mīksti.
Zviedrijas tantes gardā mērcīte, ko var ēst karotēm
- 200 ml saldā krējuma
- Buljona kubiņš vai garšvielas
- Sauja miltu
Cepeša taukus ielej pannā, uzkarsē, pievieno garšvielas vai buljona kubiņu. Kad tauki “saprecējušies” ar garšvielām, lēni maisot, pievieno miltus un apbrūnina. Pielej saldo krējumu un uzvāra.