Cūkas pavēdere ar karamelizētiem āboliem un sautētiem kāpostiem. «Īsto latvju saimnieču» recepte

Kaut arī cūkas pavēdere līdzinās krūtiņai, ilgu laiku tā tika uzskatīta par mazvērtīgu – tāpēc tirgū, piemēram, kūpināta pavēdere allaž bijusi lētāka nekā krūtiņa, bet svaigā veidā tika tirgota kā lēta izejviela ruletēm. Tomēr daudzas saimnieces atzīst, ka pēc garšas un struktūras cūkas pavēdere ne ar ko nav sliktāka par krūtiņu. Izmēģini to pagatavot pēc raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, kurzemnieces Ievas Krūmiņas receptes. Viņa gatavo lēni sutinātu cūkas pavēderi ar karamelizētiem āboliem, sautētiem kāpostiem un cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem, pārlietu ar brūno saldkrējuma mērci.

Nepieciešams (četrām porcijām)

  • 1 kg cūkas pavēderes
  • 2 ēdamk. sāls
  • 1 tējk. malto melno piparu
  • 1 ēdamk. medus
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 2 timiāna zariņi
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 1 tējk. sinepju sēklu
  • Sviests
  • Olīveļļa

Cūkas pavēderi ieziež ar garšvielu maisījumu, ko gatavo, samaļot vai piestā saberžot visas garšvielas un garšaugus, un uz četrām līdz astoņām stundām liek ledusskapī. Pēc tam cep cepeškrāsnī 120 grādos divas stundas. Kad gatava, liek zem sloga un atdzesē.

Pirms pasniegšanas sagriež platās šķēlēs un apcep uz pannas no visam pusēm sviesta un olīveļļas maisījumā. Ja ir vēlme pēc kraukšķīgas virsmas, var vēl piecas minūtes apcept cepeškrāsnī 180 grādos. Pasniedz ar sautētiem kāpostiem, karamelizētiem āboliem un krāsnī ceptiem kartupeļiem, pārlejot brūno saldkrējuma mērci.

Lēni sutināta cūkas pavēdere ar karamelizētiem āboliem, sautētiem kāpostiem un cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem pārlieta ar brūno saldkrējuma mērci

Sautēti kāposti

  • 2 kg skābētu kāpostu
  • 100 g sviesta
  • 2 burkāni
  • 2 sīpoli
  • 1  ēdamk. medus

Burkānus sarīvē, sīpolus sagriež un visu apcep sviestā. Pievieno medu un kopā ar kāpostiem sautē uz lēnas uguns, kamēr gatavs.

Karamelizēti āboli

  • 2 āboli
  • 2 ēdamk. citrona sulas
  • 1 ēdamk. brūnā cukura
  • Kanēlis

Ābolus nomizo, sagriež palielās šķēlēs, apslaka ar citronu sulu, pārkaisa cukuru un kanēli, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, kamēr mīksti.

Zviedrijas tantes gardā mērcīte, ko var ēst karotēm

  • 200 ml saldā krējuma
  • Buljona kubiņš vai garšvielas
  • Sauja miltu

Cepeša taukus ielej pannā, uzkarsē, pievieno garšvielas vai buljona kubiņu. Kad tauki “saprecējušies” ar garšvielām, lēni maisot, pievieno miltus un apbrūnina. Pielej saldo krējumu un uzvāra.

Saimniece Ieva Krūmiņas Ārlavas pagasta „Dunduriņos”.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti