Pēc pastaigas un svaigas bērzu sulas sadzeršanās Renārs savam viesim pagatavoja gardu burgeri ar pašceptu maizi, karamelizētiem sīpoliem un paštaisīta BBQ (barbekjū) mērci, bet desertā – želeju, pasniegtu ar bērzu sulas sīrupu.
Burgers ar bērzu sulas sīrupa garšu – recepte
Sastāvdaļas:
Karamelizētajiem sīpoliem:
- 500 g sīpolu
- 50 g cukura
- 200 ml ieskābušas bērzu sulas
- 10 ml bērzu sulas sīrupa
Burgera maizītēm:
- 300 g miltu
- 10 g sausā rauga
- 5 g sāls
- 20 g cukura
- 1 ola (+1 ola ar ko apsmērēt burgermaizi)
- 120 ml piena
- 30 ml eļļas
- tējkarote sezama sēklu
BBQ (barbekjū) mērcei:
- Mīkstums no viena grilēta ābola
- 1 ēdamkarote tomātu pastas
- 50 ml sojas mērces
- 30 g žāvētu plūmju
- tējkarote paprikas pulvera
Burgerim:
- 360 g maltās liellopu gaļas (180 g uz kotleti)
- 2 gab salātlapu
- 1 liels tomāts
- 2 šķēles Čederas siera
Gatavošana:
- Pagatavo karamelizētus sīpolus. Apcep pusripiņās sagrieztus sīpolus un tad sautē, kamēr no tiem lielākā daļa mitruma ir iztvaikojusi.
- Tad lej klāt bērzu sulu un vēl pasautē.
- Sīpoliem klāt pievieno cukuru un karamelizē.
- Kad sīpoli jau mīksti un karamelizējušies, pievieno bērzu sulas sīrupu.
- Gatavo burgeru maizītes. Samaisa raugu ar siltu pienu un ļauj, lai raugs aktivizējās.
- Tad samaisa visas mīklas sastāvdaļas, izveido bumbiņas, nedaudz ar plaukstu piespiež un liek raudzēties siltā vietā vēl uz 30 min.
- Kad maizītes uzrūgušas, tās cep 200 grādos 5 minūtes, pēc tam apsmērē ar olu un pārber ar sezama sēklām un turpina cept vēl 10 minūtes.
- Gatavo BBQ mērci. Apcep uz atklātas liesmas ābolu pusītes, līdz tās teju vai melnas.
- Nomizo apdegušo daļu un piestā samaisa ar apceptu tomātu pastu, sojas mērci, iepriekš uzbriedinātām plūmēm un tējkaroti paprikas pulvera.
- Visu kārtīgi sastampā kopā.
- Gatavo burgeru. Apcep liellopa gaļu, apber to ar sāli. Kad kotletes gandrīz gatavas – tām virsū liek sieru, lai tas izkūst.
- Kārto burgeru. Uz maizes liek BBQ mērci, salātlapu un tomāta šķēli. Tad kārto apceptu lielopa gaļas kotleti ar sieru. Pa virsu liek karamelizētus sīpolus un augšējo burgermaizi.