Buberts ar ogu mērci – «Īstās latvju saimnieces» recepte

Čaganais un bezgala gardais saldais ēdiens – mannas putraimu vai bīdelēto miltu buberts – Latvijā parādījās 19. gadsimta beigās. Tas Baltijā ienācis līdz ar vācu pavārgrāmatām, kurās līdzās bubertam bija atrodama arī, piemēram, himmelšpeize (Himmelspeise), ko gatavoja no ābolu biezeņa, saputojot to ar mannas putraimiem un olu baltumiem, un ko tagad zinām kā debesmannu jeb uzpūteni.

Latvijā no vācu pavārgrāmatām ienākušie ēdieni ir saglabājušies labāk nekā pašā Vācijā, jo zemnieki tos pārņēma no kungiem, un šodien mēs tos saucam par latviešu tradicionālajiem ēdieniem. 

Izmēģini pagatavot bubertu pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, kurzemnieces, “Dižgālu” saimnieces un bioloģiskās lauksaimnieces Sanitas Fišeres receptes!

Sanita Fišere

Buberts ar ogu mērci “Īsto latvju saimnieču” gaumē

Nepieciešams:

  • 0,5 l piena,
  • 125 ml ūdens,
  • ½ glāze cukura,
  • 200 g cukura,
  • Sāls,
  • 1 glāze mannas,
  • 3 olu baltumi,
  • 3 olu dzeltenumi,
  • 3 ēdamkarotēm vaniļas cukura,
  • svaigas ogas.

Pagatavošana:

Pienu un ūdeni lej vienā katlā, pievieno cukuru, vaniļas cukuru, sāli un uzvāra. Lēni maisot, pievieno mannu. Apmēram 10 minūtes vāra un ņem nost no plīts. Saputo olas dzeltenumu ar trim ēdamkarotēm vaniļas cukura. Saputo olas baltumus, līdz masa ir kļuvusi tik stingra, ka, apgriežot bļodu, tā nekrīt ārā. Karstajai mannas masai vispirms pievieno olas dzeltenumu un rūpīgi samaisa. Pēc tam ar lielu karoti iecilā arī olas baltumu. Pasniedz ar svaigi blendētu ogu mērci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti