Blogeres Kristas Baumanes maizes recepte «Baņutas karaša»

Ēdienu blogere Krista Baumane stāsta par maizes recepti, kuru aizguvusi no draudzenes Baņutas Rubess. Tieši tāpēc maizi nosaukusi par Baņutas karašu.

Sastāvdaļas:

1/2 l ūdens
3 ēdamkarotes cukura, vienalga gaišbrūnā vai baltā
100 g + pāris ēdamkarotes dzeltenie rupja maluma kukurūzas milti, saukti arī par polentu* (nejaukt ar kukurūzas cieti, kas ir cita opera!)
250 g kviešu pilngraudu (rupjā maluma) milti*
250 g + pēc vajadzības vēl parastie kviešu milti
50 g kviešu klijas (bez tām var arī iztikt)*
50 g auzu pārslas
100 ml olīveļļas
3 strīķētas tējkarotes sāls
pāris devīgi malieni melno piparu

Pagatavošana:

Siltu ūdeni lej lielā bļodā, tur iedrupina raugu, ieber cukuru, izmaisa, pārkaisa pāris ēdamkarotes kviešu miltu izmaisa un atstāj 15 minūtes siltā vietā, lai raugs “atdzīvojas”. Tad turpat liek klāt olīveļļu, pa daļām, maisot ar koka karoti, ieber visa veida miltus un pārējās sastāvdaļas, un kārtīgi samaisa.

Samīca, kamēr mīkla atlec no rokām. Mīklai jābūt diezgan stingrai jeb blīvai. Beigās to saveļ kamolā un atstāj bļodā pārklātu ar dvieli siltā vietā, lai rūgst, līdz apmēram dubultojas apjomā – kādu pusotru stundu.

Uzrūgušai mīklai izpliķē gaisu, sadala uz pusēm un izveido divus apaļus kukuļus, ko liek uz cepampannas, kas izkaisīta ar pāris ēdamkarotēm kukurūzas miltu. Pārklāj ar dvieli un ļauj vēlreiz uzrūgt, šoreiz apmēram 45 minūtes. Ja lieto ķieģelīša formu, mīklu ieliek uzrūgt tajā.

45-50 minūtes ir pietiekams, laiks, lai izceptu abus maizes kukulīšus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt