Kā noteikt medus šķirni?
Medus iedalās divās kategorijās – ir monoflors medus un poliflorais medus. Poliflorais medus ir ražots no dažādu augu sugu ziedu nektāra, to iegūst, izsviežot visu medus ražu no visiem stropiem. Monoflorajam medum ievākšanas sistēma ir laikietilpīgāka.
Jāseko, kurš aug zied, lai nesajaucas dažādu ziedu medus. Izvietojot bišu stropus dažādās vietās, kurus pirms tam biškopis ir izpētījis, var iegūt dažādas medu šķirnes, savukārt medus šķirni var noteikt pēc ziedputekšņu sastāva tajā.
"Katrai medus šķirnei ir noteikts ziedputekšņu daudzums no attiecīgā auga, ko raksta uz etiķetes, lai pircējiem būtu skaidrs, no kādiem augiem iegūts medus," skaidroja Bergholde, piebilstot, ka "putekšņu daudzums mēdz būt atšķirīgs, jo ir dažādi augi, kuri dažādi ziedēšanas laikā atdod putekšņus."
Savukārt putekšņu analīzes apstiprina, no kāda auga ir medus. Kā dažādu ziedu medu marķē to medu, kuram nevar noteikt šķirni ne pēc garšas, krāsas un auga, kas tajā laikā būtu ziedējis.
"Par eksotisku medu Latvijā uzskata griķu medu, kas ir ne tikai vērtīgs, bet tam ir arī specifiska garša. Savukārt par medus karali tiek uzskatīts viršu medus tā dārgās un darbietilpīgās iegūšanas dēļ un par labajām garšas īpašībām," sacīja Bergholde.
Medus dabiskie procesi
"No Latvijā ievāktā medus 85–90 % vajadzētu sacukuroties cietam kā akmenim," Bergholde skaidroja. Tas esot atkarīgs no zieda, medus cukurošanās ātruma un tā, kādos kristālos viņš sacukurosies, – to nosaka jau ziediņa nektārā esošā formula. Ir augi, kuriem šis process notiek ātri, piemēram, krustieži – rapši, pērkone, zvērene, tie sakristalizējas jau tad, kad tie nonāk stropā. Savukārt lapu izsvīduma medus var nostāvēt nekristalizējies līdz pat 12 mēnešiem.
"Kristalizējušos medu var pārvērst šķidrā ļoti elementāri – to termiski apstrādājot, nekarsējot augstāk par 45 grādiem," skaidroja Bergholde.
Medus krēmošana
Medus krēmošana ir process, ko var veikt arī mājās, – divas reizes dienā medus jāapmaisa, neliekot to ne siltumā, ne aukstumā, ļaujot tam kristalizēties. Rezultātā iegūs sabiezējošu medu. Rūpnieciski šis process tiek veikts, šķidram medum pievienojot perfekti sakristalizētu medu, izveidojot kristalizējušos, krēmīgu masu, kas tāda arī paliek.
Medum var pievienot klāt arī ogas, žāvētus augļus, ar saldēšanu izžāvētus augļus vai iemaisīt sausas ogas.