Dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mazmazmeita un "Billīšu" saimniece Diāna Jance atzīst, ka cepot reizēm iedomājos savu vecvecmāmiņu Elzu Stērsti – kā viņa ir gaidījusi ciemiņus, ar ko tos cienājusi.
Tā kā Elzai Stērstei sevišķi tuvs bijis viss ar Franciju saistītais, tad arī visbiežāk maltītes "Billītēs" tapušas pēc franču gaumes.
Saglabājies nostāsts, ka Edvartam Virzam smalkās franču špeizes bija apnikušas un viņš klusiņām aizlavījies uz radu mājām tepat kaimiņos panašķoties ar latviešu vēderam saprotamākajiem kartupelīšiem, siļķi un biezpienu.
"Gluži tāpat kā citas Latvijas mājas un ļaudis, arī '’Billītes" mūsu tautas skarbie gadi nav saudzējuši – no pirmskara laiku iedzīves ir palikuši tikai seši pusdienu šķīvji. Par seno laiku maltītēm līdz mūsdienām atceļojuši pārāk maz stāstu un uz saglabātajām, nedaudz neskaidrajām fotogrāfijām ir grūti saskatīt, kādus gardumus ēda svētkos," stāsta Diāna.
Lai vai kā – ciemiņus gaidot, dzejnieku mājās "Billītēs" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi, un jūlija beigās, jau ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.
"Billīšu" ābolmaize
- 200 grami sviesta
- 2 glāzes miltu
- glāze krējuma
- glāze cukura
- 100 gramu šņabja. Tas cepot izgaro – nav jāuztraucas!
Visu samaisa, masa iznāk tāda bieza, ieliek ledusskapī tik ilgi, cik ir laiks, bet ne mazāk par stundu. Tad paņem uz cepešpannas vai formiņas mīklu izrullē. Sagriež ābolīšus (var nemizotus), saliek uz mīklas. Apkaisa ar cukuru un kanēli un cep.