Sadaļas Sadaļas

Biguzis jeb maizes zupa - «Īsto latvju saimnieču» recepte

Rupjmaizes deserts jeb biguzis ir sena recepte, kas mūsdienās zināma kā maizes zupa vai rupjmaizes kārtojums. Valodnieki savos pētījumos atklājuši, ka dažādās izloksnēs nevārītam vai vārītam ēdienam no maizes gabaliņiem ir ap 17 variāciju, to skaitā biguzis, biguze, bigucis, bigūzis, biga, bigūze, bigusis, biguža un biģele. Izmēģini pagatavot biguzi pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!

Biguzis jeb maizes zupa.

Ielūkoties Gunitas ikdienā var raidījuma "Īstās latvju saimnieces" jaunās sezonas pirmajā sērijā. Aktīvā un nenogurdināmā kurzemniece pati izvēlējās būt pirmā, kura savā sētā uzņems pārējās sešas saimnieces. Viņām par godu "Alejās" dzied Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, muzicē Rucavas lauku kapela, bet Gunita galdā ceļ pašas ceptu maizi ar tradicionālo Rucavas balto sviestu, uz oglēm ceptu siļķi un maizes zupu jeb, kā saka Dienvidkurzemē, biguzi.

Gunita Pričina

Biguzis jeb maizes zupa

Nepieciešams:

  • 600 g rupjmaizes,
  • 8 glāzes ūdens,
  • 100 g žāvētu augļu,
  • 50 g makaronu (mazie),
  • cukurs,
  • kanēlis,
  • putukrējums,
  • brūkleņu ievārījums.

Pagatavošana:

Nobriedušas rupjmaizes šķēles cepeškrāsnī apbrūnina, pārlej ar verdošu ūdeni un slēgtā traukā atstāj uz stundu. Pēc tam izmirkušo maizi izberž caur sietu un uzvāra. Atsevišķā katlā vāra noskalotus, izmērcētus žāvētos augļus. Atsevišķi vāra makaronus. Kad augļi un makaroni mīksti, tos nokāš un pievieno maizes masai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt