Beku zupa, fileja ar kukurūzas putru, rupjmaizes kārtojums – Zandas Žentiņas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece, Valmieras pusē saimniekojošā Zanda Žentiņa ir ļoti latviska un tai pašā laikā mūsdienīga saimniece, kura kopā ar vīru saimnieko piemājas saimniecībā “Vīnkalni”. 

Viņas vīrs nodarbojas ar pūra lāžu, skapju, kumožu atjaunošanu, bet pati Zanda uzņem tūristus un saimnieko pa māju. Interesanti, ka “Vīnkalnos” pašu rokām mūrētā malkas krāsnī gatavo picas pēc senām neapoliešu receptēm.

Zanda Žentiņa bija pēdējā, kas LTV raidījumā "Īstās latvju saimnieces" rādīja savu viesmīlību un gatavošanas prasmes. Viņa savām viešņām – pārējām šova dalībniecēm – piedāvāja: krēmīgo beku zupu ar dārzeņiem "Dārzniece un sēņotājs", "Piparkūku suķi saulītē" - cūkas fileju ziemas garšā ar grilētu kukurūzas putru, ingvera-ābolu un diedzētu zaļumu salātiem, kā arī rupjmaizes kārtojumu ar olas dzeltenuma un svaigā siera krēmu un dārza ogām "Cel mani gaisā ar rudzu maizi".

"Dārzniece un sēņotājs"

  • 5 l ūdens
  • 500 g beku
  • 80 g sviesta
  • 1 puravs
  • 1 selerijas kāts
  • 4 vidēji burkāni
  • 5 vidēji kartupeļi
  • Timiāns
  • Sīpollociņi dekorēšanai
  • 200 g kausētais siers

Uz pannas sviestā apcep bekas. Zupas katlā sviestā apcep ripiņās sagrieztu puravu, burkānu un selerijas kātu. Pielej ūdeni un vāra līdz dārzeņi ir pusmīksti, apmēram 7 minūtes. Tad pievieno apceptās bekas, sarīvētus svaigus kartupeļus, timiānu, sāli un vēl 5 minūtes vāra.

 

"Piparkūku suķis saulītē"

Cūkas fileja ziemas garšā ar grilētu kukurūzas putru, ingvera-ābolu un diedzētu zaļumu salātiem

  • 6 ķiploku daiviņas
  • 15 ēdamk. sarkanvīna
  • 6 ēdamk. brūnā cukura
  • 4 ēdamk. sojas mērces
  • 5 tējk. olīveļļas
  • 1 ½ tējk. kanēļa
  • ¾ tējk. maltu krustnagliņu
  • 1 tējk. melno piparu
  • 1 kg cūkas filejas

Bļodā liek ķiplokus, vīnu, cukuru, sojas mērci, kanēli, olīveļļu, krustnagliņas, piparus un veselas cūkgaļas filejas. Gaļu apviļā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj ledusskapī vismaz uz 12 stundām.

Uz sakarsētas pannas fileju apcep no visām pusēm, tad liek cepešpannā un cep +190 grādu temperatūrā 45 minūtes. Cepšanas laikā pāris reizes pagroza un apslaka ar marinādi.

Pirms pasniegšanas griež šķēlēs. Pasniedz ar grilētu polentu jeb kukurūzas putru, karstajiem ingvera-ābolu salātiem un svaigajiem diedzētu zaļumu salātiem.

Karstie ingvera-ābolu salāti

  • 5 zaļi āboli
  • 2 ēdamk. rīsu etiķa
  • 2 ēdamk. medus
  • 5 ēdamk. ābolu sulas
  • 2 ēdamk. sakapāta svaiga ingvera

Katlā saliek biezās šķēlēs sagrieztus ābolus (serdes izgriež, var arī nomizot) un visas pārējās sastāvdaļas un uz lēnas uguns karsē līdz šķidrums sāk vārīties. Nogriež uguni līdz minimumam un, ik pa laikam apmaisot, karsē 20 minūtes.

Polenta jeb kukurūzas putra

  • 500 g kukurūzas miltu
  • Olīveļļa
  • 100 g  Parmas jeb „Parmigiano” siera
  • Rozmarīns
  • 20 gab. ķiršu tomātiņu

Uz 100 gramiem kukurūzas miltu nepieciešams puslitrs verdoša ūdens. Ūdenim pieliek šķipsniņu sāls un uzvāra. Maisot iesijā kukurūzas miltus un karsē 5 minūtes. Tad iemaisa sarīvētu sieru, rozmarīnu, olīveļļu un karstu pārlej sagatavotā veidnē. Atstāj, lai sastingst. Tad griež centimetru biezās šķēlēs un liek uz saeļļotas paplātes kopā ar veseliem tomātiņiem. Liek cepeškrāsnī grila režīmā un grilē zeltaini brūnus.

Salāti

  • 1 laims
  • 1 burkāns
  • 100 g svaiga gurķa
  • 100 g pupiņu dīgstu
  • 80 g saulespuķu sēklu dīgstu
  • 50 g lucernas dīgstu

Salātu mērce

  • 1 ēdamk. laima sulas
  • 3 ēdamk. olīveļļas
  • 1 tējk. brūnā cukura
  • Sāls, pipari

Burkānu un gurķi rupji sarīvē, samaisa ar dīgstiem un, viegli iecilājot, pārlej ar mērcīti.

 

"Cel mani gaisā ar rudzu maizi"

Rupjmaizes kārtojums ar olas dzeltenuma un svaigā siera krēmu un dārza ogām

  • ¼ kukuļa nobriedušas rupjmaizes
  • 50 g sviesta
  • 2 ēdamk. brūnā cukura
  • Citrona miziņa
  • 4 olu dzeltenumi
  • 250 g siers „Mascarpone”
  • 200 ml saldā krējuma
  • 7 ēdamk. baltā cukura
  • Vanilīns
  • 500 m sasmalcinātas upenes un avenes
  • Svaigas ogas dekorēšanai

Uz rupjās rīves sarīvē rupjmaizi un kopā ar brūno cukuru sviestā apgrauzdē. Kad atdzisis, pierīvē nedaudz citrona miziņas.

Saputo olas dzeltenumus ar 4 ēdamkarotēm cukura un nedaudz vanilīna. Pie olas dzeltenumu masas pievieno svaigo sieru „Mascarpone” un sakuļ viendabīgā masā. Atsevišķi sakuļ saldo krējumu un iecilā olu masā.

Pilda burciņās vai deserta trauciņos pa kārtām - vispirms rupjmaize, tad ogas, atkal rupjmaize, pēc tam olu un siera krēms, kam pa virsu rupjmaize, bet tai – ogas. Kārtas var veidot pēc patikšanas un trauciņa ietilpības, tikai jāatceras, ka krēms jāliek vairāk nekā rupjmaize un ogas. Liek ledusskapī uz 4 stundām. Pirms pasniegšanas dekorē ar rupjmaizes drupačām, svaigām ogām un piparmētru lapiņām.

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, bija skatāms kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnījās septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti