Baraviku zupa, tvaicēta forele, lāceņu saldējums un kraukšķmaizītes - Edītes receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Edīte Kanberga saimnieko mājās „Eglaines”, kuras ieskauj simtgadīgs egļu mežs. Māja Drabešu pagasta Amatas novadā palikusi mantojumā no vectēva. Edīte ļoti lepojas ar vectēva māju un tās izkārtojumā neko daudz nav mainījusi. Edītes sirdslieta ir būt skolotājai. Viņa jau ilgus gadus gandrīz katru darba dienu mēro vairāk nekā 100 kilometru garo ceļu uz Krimuldas skoliņu, kur māca pirmklasniekus. Edītes hobijs ir veidot dažādus dekorus un kompozīcijas no dabīgiem materiāliem. Kopā ar savu vīru viņa audzē sliekas un iegūst to radīto substrātu - biohumusu. Viņa ir ļoti dzīvespriecīga, ārkārtīgi sievišķīga un simpātiski koķeta.  Edīte ir Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece. 

Uzkoda

"Kas kaitēja nedzīvot diža meža maliņā" - Baraviku zupa ar mežacūkas iesmiņu un kraukšķmaizīti

Zupa:

  • 1 kg cūkas vai liellopa kauliņu
  • Burkāni
  • Kartupeļi
  • Sīpoli
  • Baravikas
  • 2-3 paciņas klasikā kausētā siera
  • Dilles
  • Pētersīļi
  • Sāls
  • Pipari

Kauliņus uz ļoti lēnas uguns vāra pusotru stundu un nokāš. Pievieno smalkos kubiciņos sagrieztus burkānus. Pavāra, tad pievieno kartupeļus un kopā ar sīpoliem apceptas baravikas. Beigās pievieno kausēto sieru, garšvielas un zaļumus. Pasniedz māla podiņos.

Mežacūkas iesmiņš:

  • Mežacūkas stilbs
  • Saldais krējums
  • Ķiploki
  • Kadiķogas
  • Cukurs
  • Sāls
  • Lauru lapas
  • Egļu skujas
  • Sinepes
  • Eļļa
  • Garšvielas medījumam

Mežacūkas stilbam atdala gaļu. To trīs dienas tur saldajā krējumā, kuram pievienoti ķiploki, kadiķogas, cukurs, sāls, sadrupinātas lauru lapas, egļu skujas un mazliet sinepes. Trešajā dienā liek cepešpannā, apslaka ar eļļu un pārkaisa medījuma garšvielas, apklāj ar foliju un cep 30 minūtes 200ºC temperatūrā. Pēc tam pusstundu atpūtina, un tā četras reizes pēc kārtas. Pēdējā cepienā noņem foliju, lai gaļa apbrūninās. Atdzesē, sagriež gabaliņos un uzdur uz pašu gatavotiem egles iesmiņiem.

Kraukšķmaizītes jeb grauzdiņi ar saldā krējuma un bazilika krēmu:

  • 300 g rudzu miltu
  • 200 g kviešu miltu
  • 2 g rauga
  • 150 g ūdens
  • 2 g sāls
  • 2 g cukura
  • Šķipsniņa citronskābes
  • Sēklu maisījums

Visas sastāvdaļas lēni maisa piecas minūtes, tad 10 minūtes ātrāk. Ļauj mīklai uzrūgt. Tad plāni izrullē, ar koka irbulīti sadursta un izspiež/izgriež četrstūrīšus. 30 minūtes cep cepeškrāsnī 150ºC temperatūrā. Pasniedz, noziestas ar saldā krējuma un bazilika krēmu.

Krēms:

  • 200 ml saldā krējuma
  • Baziliks
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 1 ēdamkarote etiķa

Saldo krējumu saputo, pievieno sasmalcinātu baziliku, kas sajaukts ar eļļu un etiķi. Visu samaisa un klāj uz grauzdiņiem.

Galvenais ēdiens

"Strauja, strauja upe tecēj’ gar manāmi namdurvīm" - Tvaicēta forele ar topinambūriem

  • Forele
  • Sāls
  • Baltie pipari
  • Citrona vai rabarberu sula
  • Dilles
  • Pētersīļi
  • Baltais sīpols
  • Tomāts
  • Saldais krējums
  • Topinambūri
  • Ābolu sula
  • Skābais krējums
  • Sviests cepšanai

Svaigu, veselu foreli iztīra (galvu atstāj). Ieziež ar sāli, baltajiem pipariem, citrona vai rabarberu sulu. Forelei vēderā pilda diļļu un pētersīļu kātus, baltā sīpola gredzenus un tomāta ripiņas. Uz stundu atstāj istabas temperatūrā. Pēc tam zivi liek folijas laiviņā un cep cepeškrāsnī grila režīmā – 180ºC temperatūrā apmēram 15 minūtes. Pirms pasniegšanas aplej ar saldo krējumu, pārkaisa sasmalcinātus zaļumus un apslaka ar citronu vai apelsīnu sulu.

Topinambūrus nomizo un uz smalkas rīves sarīvē. Apslaka ar ābolu sulu, liek klāt skābo krējumu un jūras sāli. Salāti gatavi! Arī cepšanai paredzētos topinambūrus nomizo, sagriež smalkās ripiņās un sviestā cep zeltainus.

Kopā ar foreli pasniedz gan svaigos, gan ceptos topinambūrus – garšas krasi atšķirīgas, bet ir vērts nogaršot, turklāt topinambūrs ir arī ārkārtīgs vērtīgs produkts!

Saldais ēdiens

"Gulēja saulīte ābeļu dārzā" - Āboli, glazēti medū, gaisīgas mīklas apvalkā ar lāceņu saldējumu

  • Āboli
  • Medus

Ābolus sagriež pēc patikas, liek katliņā, sautē, beigās pieliek medu. Āboliem nav jāizšķīst!

  • 4 olu baltumi
  • 4 tējkarotes cukura

Olu baltumiem pievieno cukuru un sakuļ cietās putās.

Mīkla:

  • 4 olu dzeltenumi
  • 180 g sviesta
  • 2 ēdamkarote skābā krējuma
  • 2-3 glāzes kviešu miltu

Olu dzeltenumiem pievieno izkausētu sviestu un skābo krējumu un samaisa. Iesijā kviešu miltus. Mīca, kamēr mīkla atlec no rokām. Veido garenas, ovālas piciņas – apmēram 6 centimetrus garas. Liek ledusskapī. Pēc stundas izņem no ledusskapja, atlaidina, plāni izrullē. Uz vienas plātnītes liek medū glazētos ābolus, kuriem pa virsu uzliek olbaltumu putas. Otru izrullēto mīklas plātnīti liek pa virsu – maliņas saspiež kopā. Liek sakarsētā cepeškrāsnī, cep 200ºC apmēram 5 minūtes, kamēr mīkla uzpūšas un kļūst zeltaina. Cepeškrāsni vaļā nevar vērt, citādi saldais gardums saplaks! Cepeškrāsns jāizslēdz un jābruņojas ar pacietību! Jāpagaida apmēram 2-3 minūtes! Liek uz šķīvja, pārkaisa pūdercukuru, pasniedz ar meža zemenēm, lācenēm un lāceņu saldējumu.

Lāceņu saldējums:

  • 4 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarote cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 4 ēdamkarote lāceņu ievārījuma

Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, iemaisa saputotu saldo krējumu un pievieno lāceņu ievārījumu. Liek saldētavā. Pēc stundas noteikti izņemt un lēni samaisīt! Pēc piecām stundām saldējums ir gatavs un var sākt mieloties!

Lai labi garšo!

Piebilde no Edītes Kanbergas: Izmantoto produktu mērvienības gandrīz nemaz nelieto, jo visu gatavo pēc izjūtām!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti