Jeļena Grīsle – baltkrieviete
Jeļena ir viena no aktīvākajām Jelgavas sievietēm. Viņa strādā Jelgavas Jauniešu centrā, kas, Jeļenas vārdiem runājot, ir tilts starp jauniešiem un pilsētas administrāciju.
Brīvajā laikā darbojas Jelgavas baltkrievu biedrībā „Ļanok”, kuras dibinātāja un priekšsēdētāja viņa ir, un dzied biedrības pašdarbības kolektīvā „Ļanok”.
Vēl viņa pamanās atlicināt laiku dārza darbiem. Visu, ko vien var, audzē pati un sagatavo ziemai – spiež sulas, vāra ievārījumus, marinē un skābē.
Viņa saimniecēm sagatavojusi īstu pārsteigumu pašā Jelgavas sirdī un arī lieliskus baltkrievu ēdienus.
Sauka, Griška un Steška
Sastāvdaļas:
- 1 glāze cukura
- 180 g sviesta
- ½ glāze krējuma
- ½ glāze piena
- 3 glāzes miltu
- 1 paciņa cepamā pulvera
- Āboli
- Kanēlis
- 1 ola
Pagatavošana:
Vienā bļodiņā ar mikseri sajauc cukuru, istabas temperatūrā paturētu sviestu, krējumu un pienu. Citā bļodiņā samaisa miltus un cepamo pulveri un pievieno pirmās bļodiņas masai. Rūpīgi samaisa, lai veidojas viendabīga mīkla.
Lej ietaukotā cepampannā. Pa virsu izkārto šķēlītēs sagrieztus ābolus, kas vienmērīgi apviļāti kanēlī un cukurā. Pa virsu ar kulinārijas otiņu uzsmērē ar cukuru sakultu olu. Liek līdz 190ºC uzsildītā krāsnī un cep 50 minūtes.
Pasniedz ar plombīra saldējumu, svaigu (saldētu un atkausētu) zemeņu masu un karstu tēju.
Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas. Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.