Labie darbi virtuvē

"Labie darbi virtuvē". Saruna ar fonda "Plecs" vadītāju Ingu Oliņu

Labie darbi virtuvē

Labie darbi virtuvē. Saruna ar fonda "Plecs" vadītāju Ingu Oliņu

"Labie darbi virtuvē" 5. sērija. Saruna ar "Bona Fide Latvia" brīvprātīgo Terēzi Nicmani

Baklažānu bekona sviestmaize bez gaļas - maltīte dārza ballītēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sātīga sviestmaize, kurā ierasti produkti pasniegti oriģinālās versijās, būs labi piemērota maltīte dārza ballītēm. Lai pagatavotu baklažānu bekona, karamelizētu sīpolu un sēņu sviestmaizi, nāksies ieguldīt laiku un pūles, bet rezultāts būs tā vērts. Recepti piedāvā šefpavārs Uģis Veits Latvijas Televīzijas raidījuma “Labie darbi virtuvē” piektajā sērijā.

Sastāvdaļas:
•    1 klaips pilngraudu tostermaizes,
•    2 baklažāni,
•    100 ml kļavu sīrupa vai medus,
•    2 tējkarotes kūpinātas paprikas pulvera,
•    50 ml vegānās Vusteras mērces,
•    3 ēdamkarotes sojas mērces,
•    50 ml ābolu sidra etiķa,
•    1 ēdamkarote Dižonas sinepju,
•    1 daiviņa ķiploka,
•    200 ml turku zirņu šķidruma,
•    200 ml augu eļļas,
•    200 g austersēņu vai šitake,
•    3–4 marinēti gurķi,
•    1 kg sīpolu,
•    1 buntīte rukolas,
•    400 g vārītu biešu,
•    500 ml tumšā alus,
•    2 g Kajennas piparu pulvera,
•    100 g muskovado cukura,
•    3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa.
 
Pagatavošana:
1.    Baklažānus nomazgā un sagriež 3–4 mm biezās šķēlēs. Sajauc kopā kļavu sīrupu, kūpinātu paprikas pulveri, sojas mērci un Vusteras mērci. Baklažānus izklāj uz cepamā papīra un vairākas reizes pārklāj ar glazūru. Cep krāsnī 110 °C temperatūrā 20–30 minūtes, līdz baklažānu šķēlītes ir kraukšķīgas un brūnas.
2.    Nomizo sīpolus un sagriež augšanas virziena šķēlēs. Sakarsētā katlā ielej eļļu, pievieno sīpolus un sāli, sautē sīpolus, līdz ūdens iztvaikojis un sīpoli sāk brūnēt. Nepārtraukti pieskatot, maisa sīpolus un kasa no katla dibena karamelizētās daļiņas, līdz sīpoli kļūst tumši brūni un saldi. Ja nepieciešams, procesā pievieno ūdeni.
3.    Sarīvē bietes, tām pievieno Kajennas piparus, pusi tumšā alus un brūno cukuru. Uz lēnas uguns vāra, līdz alus uzsūcies, pievieno atlikušo alu, mazliet sāls un vāra vēlreiz, līdz alus gandrīz iztvaikojis. Viegli atdzesē, liek blenderī un blendē līdz viendabīgai masai, garšu pielabo ar sāli un sarkanvīna etiķi.
4.    Nomizo ķiploka daiviņu, liek traukā kopā ar sinepēm un turku zirņu šķidrumu. Lēnām kuļot ar rokas blenderi, pievieno augu eļļu, ābolu etiķi un sāli, līdz izveidojas majonēzei līdzīga konsistence.
5.    Austersēnes notīra, nogriež sakni un saplūc ar rokām mazākos gabalos. Cep uzkarsētā pannā augu eļļā, beigās sēnes noglazē ar vegāno Vusteras mērci.
6.    Sagriež ripiņās marinētos gurķus, nomazgā rukolu.
7.    Uz graudu maizes vispirms kārto rukolu, pēc tam biešu kečupu, tad sēnes, tad karamelizētos sīpolus, virsū liek marinētus gurķus, baklažāna bekonu un pabeidz ar turku zirņu majonēzi.

 

Latvijas Televīzijas raidījums "Labie darbi virtuvē" astoņās sērijās šefpavāra Uģa Veita vadībā ne vien piedāvās garšīgu ēdienu receptes, bet arī iedziļināsies pilsonisko iniciatīvu devumā mums kā sabiedrībai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti