"Nepareizā lieta, ko mēs darām atšķirībā starp vasaras periodu un ziemas periodu, - mēs gribam ēst diezgan daudz dzīvnieku valsts pārstrādes produktu un neizmantojam iespēju vasarā beidzot baudīt zaļumus, kuru visapkārt ir daudz. Kad pienāk ziema, tad sūdzamies - nav jau to tomātu vai nav vietējie, tāpēc neēdam," uztura speciāliste Lizete Puga stāsta – vasara ir īstais laiks, kad izbaudīt sezonālo augļu un dārzeņu piedāvātās iespējas.
Uztura speciāliste kā vienu no ērtākajiem, vieglākajiem un ātri pagatavojamiem ēdieniem vasarā iesaka auksto zupu. No uztura viedokļa latviešu tradicionālajai labāk nepievienot sāļo desu un pašu treknāko kefīru. Bet vēl labāk ir eksperimentēt arī ar citām receptēm.
Vienu no tādām demonstrē restorāna “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers:
"Pirmais solis man ir sataisīts arbūzs – izspiesta formiņa un slāņos salikts kazas siers. Te man ir arbūzs bez mizām, liekam to visu blendera krūzē. Tad mums ir dārza gurķīši. Tad ir čilli, lai mums kaut kas iedzeļ arī mēlē. Daudz nelikšu, 10 gramus. Sāls, un tad man ir "Bianco", varam droši izmantot baltvīna etiķi."
Tas viss tiek sablendēts – tas ir ātrākais un vienkāršākais veids kā pagatavot maltīti.
"Kad masa ir jau gandrīz sablendējusies, pielejam lēnā, lēnā strūklā olīveļļu," rāda Raimonds Zommers, jo olīveļļa zupai piešķiršot sāta sajūtu. vēl pavārs pievieno baziliku, kas labi sadre ar arbūzu. Zupu ieteicams pasniegt atdzesētu, tai var pievienot nedaudz smalka ledus.
Auksto zupu receptes ir visdažādākās, klāsta Zommers:
"Šeit mums ir ierastāka – avokado, kefīrs, var izmantot paniņas, ir diļļu ziedi un ķirbju sēklas. Un, protams, deserts. Visu, kas mums ir dārzā, to visu, lai būtu mērcīgi, mēs varam sablendēt, atdzesēt un baudīt. Lai jums jauka diena!"