Atzinības gūst «Virtuves studija» - iespēja izzināt kulinārijas mākslu

Kuldīgā izveidotā „Virtuves studija” atzīta par labāko projektu Latvijā. Projekts saņēmis nozīmīgu atzinību Nīderlandes fonda „Koninklijke Nederlandsche Heiderlandshe Heidemaatschappij” (KNHM) rīkotajā konkursā „Sabiedrība ar dvēseli”. Kuldīgas iedzīvotāju izveidotā „Virtuves studija”, kur cilvēki var apgūt kulinārijas mākslu, kļuva par labāko gan Kurzemes reģionā, gan Latvijas mērogā.

„Virtuves studija” atrodas vienā no senajām Kuldīgas ēkām netālu no Ventas rumbas, kur ikdienā mīt Kurzemes kultūras mantojuma centrs „Kūrava”.

„Virtuves studija” Kuldīgā tika izveidota pagājušā gadā. Tā ir mūsdienīga un vienlaikus pašu rokām veidota virtuve, kur tagad regulāri notiek izzinošas kulinārijas meistarklases. Centrs „Kūrava” piedalījās LMT rīkotajā konkursā, kā arī Kuldīgas novada pašvaldības konkursā „Darīsim paši”, tā iegūstot naudu ieceres īstenošanai.  

„Kūrava” vadītāja Ina Celitāne stāsta par to, kas otrdienās notiek studijā: „Tematiskas nodarbības par veselīgu uzturu, seniem ēdieniem. Tad ir autoru vakari, cilvēki, kuriem patīk gatavot ēst nāk un ierāda. Mums ir bijuši sicīliešu, franču un amerikāņu tematiskie vakari.”

Nodarbības virtuvē galvenokārt vada uztura speciāliste Katrīna Spuleniece – Aišpure. Viņa iedvesmojas no Latvijas  kulinārijas meistariem, jo rāda atnācējiem arī pavārgrāmatas, kādas Latvijā pieejamas. Sarunājos ar Katrīnu brīdī, kad viņa vada virtuves studijas nodarbību: „Tas veselīgs, tradicionāls un mūsdienīgs. Tā būs miežu putra ar kartupeļiem, nedaudz pierīvējam cieto sieru un pieliekam olīves. Vēl mums būs salāti no selerija saknes ar lazdu riekstiem un āboliem. Saldajā būs ābolu un ķirbju ķīselis ar pienu. Tā ir sena recepte no grāmatas. Ekspedīcijas ļaudis gājuši un pierakstījuši receptes no gados veciem cilvēkiem receptes.”

Brīvā atmosfērā katrs no atnācējiem iegulda savu artavu un prasmes, lai tiktu sasmalcināti ķiploki, sarīvēti āboli, sasmalcināti rieksti un sagriezts ķirbis. Tajā piedalās arī Valdis: „Gribu kaut ko iemācīties no latviešu un ārzemju virtuves, tad mājās pamēģināt. Nesanāks varbūt tik labi. Jāsaka, ka man pašam negaršo sēnes un kartupeļu pankūkas, bet līdz šim te viss ir bijis garšīgi.”

Virtuves studija Kuldīgā veidota pašu rokām - virtuves iekārtas radītas no otrreiz pārstrādātiem materiāliem.

Piemēram, durvis veidotas no seniem dēļiem, liela daļa trauku tika saziedoti, savukārt virsmas no akmens masas projekta autori izlējuši paši. Tāpēc vēl jo lielāks lepnums, ka tagad par saņemto Nīderlandes fonda balvu studija varēs iegādāties jaunu tvaiku nosūcēju.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti