Asinsdesas ar brūkleņu ievārījumu un koču - «Īstās latvju saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Īstās latvju saimnieces" vienā no pēdējiem raidījumiem saimnieces viesojās pie Antras Gotlaufas Madonas novada Praulienas pagasta “Ataugu” mājās. Sievas nobaudīja Antras galveno ēdienu - asinsdesas ar brūkleņu ievārījumu un koču.

Galvenais ēdiens "Putraimu desas jeb putraimnīcas"

Sastāvdaļas

  • Putraimi 2 kg
  • Svaigas asinis 3 kg
  • Čurksteņi (pārpalikumi, kad izkausē cūku taukus) 1 kg
  • Ķiploki 2 gab.
  • Ķimenes, pipari, raudene (viss samalts) 3 ēdamk.
  • Sāls 2 ēdamk. 

Pagatavošana

Putraimus vāra pusmīkstus, tad nedaudz padzesē un pievieno asinis un čurksteņus, garšvielas, ķiplokus (sasmalcinātus vai sarīvētus), sāli. Visu rūpīgi samaisa.

Masu pilda iztīrītās cūku zarnās. Zarnas nevajag pieblīvēt, jo putraimi vārot vēl briedīs. Desai galus aizsien, veido kā gliemezi un liek katlā vārīties apmēram 20 minūtes.

Vārot desas mēdz pārplīst, tādēļ vislabāk sapildīto desu ir iesiet marles drāniņā. Tad izņem no katla ārā un uzglabā citai dienai. Kad sadomā desas ēst, apcep cūku taukos uz pannas vai cepeškrāsnī tā, lai veidojas kraukšķīga garoziņa. Ēd ar brūkleņu zapti un koču.

Koča

Sastāvdaļas:

  • Grūbas 0,5 kg
  • Burkāni 0,5 kg
  • Cūkas cauraudzis 0,5 kg
  • Sīpoli 2 gab.
  • Ķiploks 1 gab.
  • Lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari, ķimenes
  • Sāls
  • Ūdens 1,5 l

Pagatavošana

Šo ēdienu gatavo pīlē un noteikti cepeškrāsnī.

Cauraudzīti (svaigu vai kūpinātu) sagriež kubiņos. Arī burkānus un sīpolus sagriež kubiņos. Visu apcep. Grūbas ar nedaudz taukvielām arī apcep.

Kārtām liek pīlē - vispirms grūbas, tad apcepto cauraudzi ar sīpoliem un burkāniem. Lēnām uzlej karstu ūdeni, tad pārkaisa garšvielas, sāli, ķiplokus.

Vāku virsū un krāsnī iekšā. Koča jāsautē aptuveni pusotru stundu. Pirms pasniegšanas visu samaisa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti