Asinsdesa, siera grūzeņi un ķīselis - Sarmītes receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sarmīte ir īsta un ārkārtīgi enerģiska latgaļu sieva, kas nekautrējas runāt čangaliski. Sarmītes ikdiena lielākoties paiet ārpus mājas. Sarmītes darba vieta ir Strūžānu kultūras nams. Viņas amats – Rēzeknes novada pašvaldības Strūžānu pagasta pārvaldes projektu vadītāja un jaunatnes lietu speciāliste. Nesen sākusi nodarboties ar mājražošanu – no pašu gotiņas sien sieru, taisa krējumu un biezpienu. Brīvajā laikā dzied sieviešu korī un darbojas Strūžānu pagasta kultūras nama amatierteātrī „Ķirzakas buča”. Sarmītes ģimene ir ticīgi cilvēki un aktīvi darbojas Dricānu baznīcas draudzē – vīrs palīdz prāvestam sakristejā, bet viņa ar mammu gādā par svētku procesiju norisi. Sarmīte ir Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece. 

Uzkūda jebšu Zakuska

(Sīra grūzeņi ar ūlu piļdējumu, tīm mozajim pamidorim jeb tomatim i pretcērmju zuolem jeb čiplūkim)

  • Sāļā smilšu mīkla vai gatavie sāļie groziņi
  • 10 paipalu olas
  • 300 g žāvēta vai kūpināta siera
  • Majonēze
  • Ķiploki
  • Marinēti gurķi
  • Garšvielu maisījums
  • Ķiršu tomātiņi

No smilšu mīklas izcep groziņus vai arī nopērk gatavās laiviņas smilšu mīklas sāļās laiviņas. Sagatavo divas pildījuma masas.

Pirmajai masai izvāra paipalu olas, atdzesē, notīra un sarīvē uz smalkās rīves. Sarīvē arī žāvēto sieru. Olām un sieram pievieno majonēzi, smalki sakapātus ķiplokus un/vai marinētus gurķus. Visu kārtīgi samaisa un liek uz 30 minūtēm ledusskapī. Pēc tam masu pilda groziņos. Uzkodas maigā daļa ir gatava!

Otrajam pildījumam sajauc majonēzi vai olīveļļu ar pikanto garšvielu maisījumu (vēlams izmantot garšvielas bez sāls vai jebkuru paša gaumei atbilstošu garšvielu maisījumu). Ķiršu tomātiņam izgrebj sēklas un vidusdaļas mīkstumu, ko var pievienot majonēzes un garšvielu maisījumam, ko savukārt pilda tomātiņos.

Pildīto tomātiņu liek uz iepriekš sagatavotās laiviņas ar maigo pildījumu. Lai labi garšo!

Pamatēdīņs jebšu Kuorteigs Latgalis pamats

(Ašņa dasa (šur tur saukta i par putraimu dasu) ar ribeņom, štuoveitim kuopustim i meiceitom buļbom)

  • 1 kg miežu putraimu
  • 3,5 l ūdens
  • 1,5 l cūkas asiņu
  • 200 g cūkas tauku
  • 300 g tauku gruzdumu (škvarkys) vai arī tikpat maltās gaļas vai samaltu cūkas subproduktu
  • 2 sīpoli
  • Sāls
  • Pipari
  • Cūkas zarnas

Miežu putraimus liek vārīties aukstā ūdenī, pievieno sāli un vāra pusmīkstus. Atdzesē un tad pieliek cūkas taukus, sasmalcinātus un apceptus sīpolus, tauku gruzdumus vai arī maltās gaļas un izkāstas asinis. Masu kārtīgi samaisa. Putraimu desas pilda tievajās cūku zarnās, piepildot aptuveni 3/4 no visas zarnas tilpuma. Jāpilda uzmanīgi un jāseko, lai zarna nesaplīst un paliek pietiekami mīksta. Pēc abu galu nosiešanas zarnas liek uz plāts, sadursta ar zobu bakstāmo (tas tiek darīts, lai cepšanas laikā iziet liekais gaiss un šķidrums, citādi zarnai draud saplīšana) un cep cepeškrāsnī 25-35 minūtes 180ºC. Gatavas desas atdzesē. Pirms pasniegšanas putraimu desas cepeškrāsnī vai uz plīts pakarsē šķidrumā, kur pievienoti 2-3 sīpoli, lauru lapa un nedaudz sāls. Pasniedz ar ribiņām, šķovētiem kāpostiem un kartupeļu biezeni.

Uz katru ēdāju ņem divas ribiņas. Sagriež gabaliņos pa vienai ribiņai, apbrūnina sviestā uz lielas uguns, liek kastrolī iemarinēties ar sāli, garšvielām un svaigiem, ripiņās sagrieztiem sīpoliem. Garšvielas katrs var izvēlēties pēc savas gaumes un garšas izjūtām. Marinē vismaz 2-3 stundas. Tad pievieno ūdeni tā, lai tas nosedz ribiņas. Sautē, kamēr mīkstas, bet vēl nelec no kaula nost. Latgalē vienmēr pasniedz kopā ar asinsdesu!

Mīcīti kartupeļi ir mīcīti kartupeļi, un katra saimniece pati zina, kā tos taisa. Sarmīte Stepiņa kartupeļiem liek klāt pašas gatavoto sviestu. Pēc izvēles kartupeļos iemaisa arī dilles vai citus zaļumus. Arī kāpostiem Sarmīte pievieno sviestu un tauku gruzdumus. Lai kāposti pasniedzot būtu skaistāki un garša daudzveidīgāka, katra namamāte var paeksperimentēt un pievienot kādu dzērveni vai brūkleni. Ja kāpostos ir pamaz burkānu, arī sautēti burkāni piedod krāsu un garšu!

Soldonīs

(Klasikys vērteibys nazyud - ķeiseļs ar sipisnīka kremu i tikai ar loba vēlējumim!)

  • Lauku biezpiens
  • Pāris glāzes krējuma
  • Ja dikti liela vēlme – var piešaut vanilīnu

Biezpienu pamatīgi samīca, sablenderē vai arī izgriež caur gaļas mašīnu. Pievieno krējumu patīkamākai garšai, uzbriedinātu želatīnu un kakao. Liek ledusskapī. Kad kļuvis stingrs, ir gatavs! Griež gabaliņos un pasniedz ar ķīseli! Var deserta trauciņā veidot kā kārtojumu – kārta saldētu vai svaigu ogu (mellenes, avenes, ērkšķogas), virsū kārta biezpiena krēma, tad kārta saldējuma. Visam pāri ķīselis, rotājumam – ērkšķogas un mētras lapiņa.

Lai labi garšo!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti