Ārvalstu studenti dalās ar savām brokastu tradīcijām un receptēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par studentu brokastīm tradicionāli sauc žāvētu augļu un riekstu maisījumu. Nosaukums radies tāpēc, ka šie produkti sniedz daudz enerģijas, kas studentiem ir tik ļoti nepieciešama ne tikai sesijas laikā, bet visu cauru gadu. Bet izrādās, ka studentu brokastu ēdienkarte ir ļoti dažāda, un tajā var atrast daudzas interesantas un gardas receptes, vēsta Biznesa augstskolas "Turība" pārstāve Marta Kive. Respektīvi, studenti brokastīs neēd tikai žāvētus augļus un riekstus.

Ārvalstu studenti, kas mācās biznesa augstskolā "Turība",  labprāt dalās ar brokastu receptēm, kuras ir iecienītas viņu dzimtenē:

Azerbaidžānā brokastīs visbiežāk ēd tandūra maizi ar dažāda veida sieriem un sviestu, klāt piedzerot tēju ar cukuru. Šī maize tradicionāli tiek cepta tandūra krāsnī ļoti augstā temperatūrā, un to vienmēr pasniedz siltu. Uz brokastu galda vienmēr ir arī vairāki medus veidi, no piena gatavotais kajmaks, kas ir ļoti līdzīgs krējumam, un ievārījums. Reizēm brokastīs tiek gatavots ''pomidor čighirtma'', kas būtībā ir tomātu un olu sajaukums. 

Vienā no Azerbaidžānas pilsētām Ordubadā tradicionālais brokastu ēdiens ir ''qajghanak'' – ļoti viegla un gaisīga omlete ar medu. To pagatavot ir pavisam viegli – olas saputo ar mikseri, uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas un cep saputotās olas. Kad viena puse ir apcepta, omleti apgriež un turpina cept. Omletei jābūt viegli brūnai, gaisīgai un vieglai, kad tā ir gatava, ēd kopā ar medu.

Beļģi brokastīs ir iecienījuši franču grauzdiņus, kuru pagatavošana nav sarežģīta. Jāņem četras olas, tās jāsakuļ ar aptuveni puskrūzi piena, pēc garšas jāpievieno cukurs vai saldinātājs un nedaudz vaniļas cukurs. Šajā masā mērc baltmaizes šķēles, kuras pēc tam cep uz sakarsētas pannas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Franču grauzdiņus parasti ēd ar šokolādes mērci, svaigām ogām, var dekorēt ar svaigu piparmētras lapu vai cukurotām citrusaugļu šķēlītēm.

Nīderlandieši brokastīs visbiežāk ēd maizi ar dažādām piedevām: āboliem, sieru, gaļu, ievārījumu, medu, šokolādes riekstu krēmu. Saldās maizītes apber ar ''hagelslag'' - šokolādes skaidiņām, ar kādām pie mums nereti rotā kūkas un tortes. Vēl Nīderlandē brokastīs ir iecienīti arī cepumi ar zemenēm, sviesta piparkūkas ar kanēļa un ingvera piedevu, kā arī maizītes ar jāņogu džemu un sieru.

Tradicionāls brokastu ēdiens Bavārijā ir teļa gaļas desa, taču šādas brokastis vislabāk tomēr ēst brīvdienās, jo šī dess jāēd, klāt piedzerot kviešu alu, nevis kafiju vai tēju. Desu vāra ūdenī, līdz tā gatava, pasniedz kopā ar saldajām sinepēm. Nekādā gadījumā nevajadzētu to ēst kopā ar parastajām sinepēm vai kečupu. Tas ir sliktākais, kas var būt. Klāt noteikti jāpasniedz arī sāļais kliņģeris "pretzel'' un jau pieminētais kviešu alus.

Ja brokastīs izvēlēta teļa gaļas desa, to ieteicams apēst līdz plkst.12, jo Bavārijā ir ticējums – kad sāk skanēt baznīcas zvani, teļa gaļu vairs nevar ēst.

Krievu virtuve ir ļoti dažāda un ikviens spēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošu, taču vispopulārākais brokastu ēdiens ir pankūkas. Receptes ir daudz un dažādas, taču viena no vienkāršākajām ir – mīklai sajauc puskrūzi miltu, trīs pustējkarotes cepamā pulvera, sāli, vienu ēdamkaroti cukura, vienu olu, ceturtdaļkrūzi piena un trīs ēdamkarotes izkausēta sviesta.

To visu sajauc, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pannu viegli ieeļļo, un lej mīklu uz pannas tā, lai vienai pankūkai izlietotu aptuveni ceturtdaļkrūzītes mīklas. Cep no abām pusēm, kamēr pankūkas brūnas. Ja viss tiek izdarīts pareizi, pankūku pagatavošana neaizņems ilgāk par 20 minūtēm.

Pankūkas pasniedz karstas ar krējumu, medu vai dažāda veida ievārījumiem.

Spānijā populārajam brokastu ēdienam "Pan con tomate" jeb maize ar tomātiem - nepieciešamas tikai piecas sastāvdaļas – maize, tomāti, olīveļļa, ķiploki un sāls. Arī pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs. Bageti pārgriež uz pusēm horizontāli, tad katru pusi vēl divos gabalos. Maizi apgrauzdē tosterī vai uz grila. Kamēr maize vēl silta, to ierīvē ar ķiploka daiviņu. Gatavus, svaigus tomātus sataisa biezenī un klāj uz maizes. Pēc garšas uzkaisa mazliet sāli un dažus pilienus olīveļļas.

Tatāru tradicionālās brokastis ir ''kistibi'' jeb ''panzarotti''. Lai to pagatavotu, pildījumam būs nepieciešama pusotra krūze rīvētu kartupeļu, viens sīpols, divas ēdamkarotes augu eļļas, pāris ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu, savukārt mīklai – trīs krūzītes miltu, viena krūze vārīta ūdens, viena tējkarote sāls, divas ēdamkarotes augu eļļas un 50-70 grami kausēta sviesta.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā, kamēr paliek zeltaini brūni. Tos pievieno sasmalcinātiem lociņiem un rīvētiem kartupeļiem. Paralēli tam sajauc visas mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā un ļauj tai atpūsties 20-30 minūtes. Ņem mīklas piciņas plūmes izmērā un izrullē plānus plācenīšus. Pirms cepšanas katru plāceni sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas.

Plāceni apcep no abām pusēm, līdz tas kļūst zeltainu brūns. Noņemot no pannas, katrā plācenī ieliek vienu karoti pildījuma, saloka un no augšas pārklāj ar plānu kārtiņu kausēta sviesta. Šo brokastu ēdienu ieteicams ēst kopā ar tunča un olas salātiem.

Turkiem ļoti patīk brokastot, un, lai gan visā pasaulē ir izslavēta tieši turku kafija, brokastīs priekšroka tiek dota tējai. Tas arī ir pirmais, kas jādara, gatavojot brokastis – jāuzvāra laba un garšīga tēja. Turcijā brokastīs nereti ēd baltmaizi, taču īstais turku brokastu ēdiens ir ''borek'' – cepts mīklas izstrādājums, kas pildīts ar sieru, malto gaļu un/vai dārzeņiem. Pildījumu satin plānās mīklas loksnēs un cep. Tiem, kuri brokastīs vēlas ko pikantāku, turki iesaka ''sucuk'' – kaltēta liellopu gaļas desa ar ķiplokiem, čili pipariem, ķimenēm un etiķi. Desu sagriež šķēlēs un apcep uz pannas kopā ar olām.

Uzbeku valodā vārds „brokastis” – „nonushta” nozīmē „ēst maizi”, kas jau liek domāt par to, ka brokastis bez maizes nebūs īstas brokastis. Uzbekiem patīk sātīgas brokastis, neiztrūkstoša to sastāvdaļa ir ''katlama'' – cepts, gaisīgs plācenis. Tā mīklu gatavo, sajaucot divas glāzes miltu, 100 mililitrus ūdens un tējkaroti sāls. Pēc sajaukšanas mīklai ļauj atpūsties aptuveni 15 minūtes, tad mīklu izrullē aptuveni vienu milimetru plānu un pārklāj ar plānu kausēta sviesta kārtiņu, to sagriež 10 centimetru garās strēmelēs, no kurām veido apaļus plāceņus. Tos liek sakarsētā pannā un apcep no abām pusēm. Katlamu visbiežāk ēd ar krējumu, piedzerot saldu melno tēju.

Ja apnikušas ierastās brokastu sviestmaizes vai putra, der izmēģināt kādu no studentu receptēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti