Dienas ziņas

Izskalotā masa Engures ostas pludmalē ir nekaitīga

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Apgūst Rucavas baltā sviesta gatavošanu

Apgūst Rucavas baltā sviesta gatavošanu

Jūlija pēdējā svētdienā Rucavā, Papes “Vītolniekos”, jau tradicionāli ar dziesmām, dejām un gardiem ēdieniem  tiek svinēti Annu godi, pulcinot ciemiņus no tuvākiem un tālākiem  Latvijas novadiem. Šoreiz ikvienam bija iespēja piedalīties meistarklasē, lai  apgūtu  Rucavas baltā sviesta gatavošanas noslēpumus.

Lai sakultu balto sviestu, galvenais ir īsts lauku krējums un rūgušpiens, stāsta Rucavas baltā sviesta meistare Māra Tapiņa, kura demonstrē tā gatavošanas noslēpumus. Krējums ir kārtīgi jāmaisa pulksteņa rādītāja virzienā un, tiklīdz tas paliek graudains un sāk atdalīties sūkalas, tad  jāliek sildīt, turpinot maisīšanu.

Pēc vairākkārtīgas sildīšanas un dzesēšanas viendabīgajā masā iekuļ rūgušpienu, kas produktam piešķir īpašo - viegli skābeno - garšu. Tā kā  no skatīšanās neviens par meistaru nav kļuvis, tad ikvienam interesentam ir iespēja izmēģināt savu roku Rucavas baltā sviesta gatavošanā.

Tā kā Rucavas baltais sviests ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargāto produktu sarakstā, rucavnieki izveidojuši īpašu komisiju. Šobrīd tā izstrādājusi nolikumu, kas paredz Rucavas baltā sviesta ieviešanas un ražošanas nosacījumus.

"Ne kurš katrs var kļūt par ražotāju. Pirmkārt, ir jāizmanto vietējais krējums un šim ražotājam jābūt Rucavā. Otrkārt, ne kurš katrs var sakult Rucavas balto sviestu, to var gatavot meistars un tāpēc cenšamies šo meistarību izkopt," atzina Rucavas tracīju kluba vadītāja Sandra Aigare.

Rucavas baltā sviesta gatavošanas meistarklases dalībnieki var būt lepni par savu veikumu, jo vienlīdz labi tas izdevies visiem. Par to viņi saņem īpašas atzinības rakstus, kas ir solis pretim meistara diplomam.

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti