Lai sakultu balto sviestu, galvenais ir īsts lauku krējums un rūgušpiens, stāsta Rucavas baltā sviesta meistare Māra Tapiņa, kura demonstrē tā gatavošanas noslēpumus. Krējums ir kārtīgi jāmaisa pulksteņa rādītāja virzienā un, tiklīdz tas paliek graudains un sāk atdalīties sūkalas, tad jāliek sildīt, turpinot maisīšanu.
Pēc vairākkārtīgas sildīšanas un dzesēšanas viendabīgajā masā iekuļ rūgušpienu, kas produktam piešķir īpašo - viegli skābeno - garšu. Tā kā no skatīšanās neviens par meistaru nav kļuvis, tad ikvienam interesentam ir iespēja izmēģināt savu roku Rucavas baltā sviesta gatavošanā.
Tā kā Rucavas baltais sviests ir iekļauts Eiropas Savienības aizsargāto produktu sarakstā, rucavnieki izveidojuši īpašu komisiju. Šobrīd tā izstrādājusi nolikumu, kas paredz Rucavas baltā sviesta ieviešanas un ražošanas nosacījumus.
"Ne kurš katrs var kļūt par ražotāju. Pirmkārt, ir jāizmanto vietējais krējums un šim ražotājam jābūt Rucavā. Otrkārt, ne kurš katrs var sakult Rucavas balto sviestu, to var gatavot meistars un tāpēc cenšamies šo meistarību izkopt," atzina Rucavas tracīju kluba vadītāja Sandra Aigare.
Rucavas baltā sviesta gatavošanas meistarklases dalībnieki var būt lepni par savu veikumu, jo vienlīdz labi tas izdevies visiem. Par to viņi saņem īpašas atzinības rakstus, kas ir solis pretim meistara diplomam.