Rīta Panorāma

Intervija ar Daigu Gaismiņu – Šiliņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ilutu Lāci

Angļu Ziemassvētku kēksa recepte

Angļu Ziemassvētku kēksa receptes galvenais nosacījums - tas ir jāgatavo mēnesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Angļu Ziemassvētku kēksa receptes galvenais nosacījums ir pacietība, jo tas ir jāgatavo veselu mēnesi. Tas nozīmē, ja grib galdā celt šo kēksu, cetutdiena, 24.novembris, ir pēdējā diena, lai to gatavotu, norāda restorānā "Bibliotēka N°1".

"Mums ir nepieciešama kēksa forma. Ņemam sviestu - iesmērējam. Tas ir tāpēc, lai cepoties augļi nepieliptu," saka restorāna "Bibliotēka N°1" šefkonditore Airita Jurcika.

Kēksa formā arī ieber nedaudz miltus. "Tad vajadzēs apmēram kilogramu žāvētu augļu. Te ir dzērvenes, rabarberi, plūmes, ķirbju sukādes. Viss, kas jums ir mājās, ir liekams šajā kēksā," norāda Jurcika.

Augļi ir nedaudz pārlieti ar cukura sīrupu, un šai masai vēl tiek pievienota tēja. "Katram cilvēkam mājās ir dažādas tējas. Te ir Ziemassvētku tēja, un ar šo tēju mēs pārliesim augļus. Der arī melnā. Ar tēju jūs panākat garšu, kādu gribat savā kēksā sagaršot. Koncentrācija ir diezgan stipra - divas ēdamkarotes uz krūzīti. Šeit es esmu iebērusi dažādas garšvielas. Ziemassvētku garšas ir kanēlis, koriandrs, krustnagliņas, anīss. To visu vajadzētu piestā saberzt," pamāca Jurcika.

Garšvielas un tēja tiek iepildītas bļodā ar žāvētajiem augļiem. "Tad mums ir jāgatavo pamatmasa. Mums vajag sviestu, brūno cukuru. Tas ir jāliek putojamā traukā. Mājās noteikti ir rokas mikseris. Man ir vaniļas pāksts. Tā dod ļoti labu garšu atšķirībā no sintētiska vanilīna. Attaisa vaļā un sēkliņas pievieno sviestam. Tagad mēs pamazām bērsim klāt cukuru. Cukuru vajag daudz. Baltais cukurs nederēs, jo tas ir ļoti salds," norāda konditore.

Pakāpeniski iemaisot masā pa vienai, tiek pievienotas četras olas. "Miltiem pieberam cepamo pulveri. To mēs visu beram klāt masai," rāda Jurcika.

Viss tiek samaisīts un pēc tam iepildīts cepamajā formā. Trauks tiek aptīts ar foliju un ievietots cepeškrāsnī. "Vajag 150-160 grādus, un liekam trīs stundas iekšā. Vaļā mēs viņu nepakosim un, kamēr viņš ir silts, es viņu piesūcināšu ar pirmo porciju alkohola. Šeit man ir rums, liķieris un ķiršu liķieris. Var izmantot jebkādu sev pieejamu alkoholu, nevajadzētu degvīnu lietot, jo tas būs pārāk ass," stāsta Jurcika.

Kad kēkss ir atdzisis, tas tiek ietīts dvielī un novietots ledusskapī. Reizi nedēļā tas jāaplaista ar aptuveni 50 gramiem alkohola.

Pēc mēneša - tieši uz Ziemassvētkiem - kēkss būs gatavs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti