«Aloo gobi» jeb kartupeļu un ziedkāpostu karijs - recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ilze Jurkāne un kulinārijas šovs "Es mīlu ēdienu" devusies pie jaunās ģimenes – Katrīnas un Aigara Mamjiem un viņu mazā dēlēna Augusta. Katrīna ir arī bloga krustnaglina.lv autore, kas tapis vīra mudināts. Šīs ģimenes ēdiena moto būtu - kā veselīgu ēdienu pagatavot garšīgi un interesanti. Ģimene piedāvā pagatavot, iespējams, slavenāko veģetāro indiešu ēdienu - ''aloo gobi'' jeb kartupeļu un ziedkāpostu kariju.

Iepazīstieties – tas ir Katrīnas jaunais mīļākais ēdiens un par to viņa raksta šādi:

''Kad pirmo reizi to pagatavoju, vēl visu nākamo dienu nevarēju beigt par to domāt. Aigars teica, ka tas neesot normāli – tik daudz domāt par kādu ēdienu. Bet, manuprāt, ar lielisku maltīti var būt tāpat kā ar lielisku izrādi, filmu vai koncertu – tā var atstāt tik labu pēcgaršu, ka nevari par to beigt domāt. Nu vismaz man tā liekas. Bet varbūt Aigaram taisnība, un es neesmu īsti normāla.

"Aloo gobi'' tiešā tulkojumā no indiešu valodas nozīmējot "kartupelis ziedkāposts", un tas ir slavenākais veģetārais ēdiens Indijā (pati neesmu tur bijusi, bet vismaz Google tā saka). Vienkāršā valodā runājot, tas ir kartupeļu un ziedkāpostu karijs. Neizklausās baigi iespaidīgi, ne? Tad kāpēc es par to tā safanojos? Pavisam vienkārši – garšvielu dēļ. Ja paskatīsies zemāk uz garšvielu sarakstu, kas nepieciešams šim ēdienam, tu droši vien nodomāsi, ka šis ir pārāk sarežģīti un ka tu nekad nepagatavosi šo ēdienu. Bet, ja es tev dzīvē varu dot vienu padomu, tad tas ir šis – izveido savu garšvielu krātuvīti. Vienreiz sapērc visas jocīgās un ne tik jocīgās garšvielas un tās kalpos tev ilgam laikam. Šajā ēdienā (kā jau lielākajā daļā austrumu virtuves) viss ir par garšvielām un to savstarpējo balansu. Protams, nekas traks nenotiks, ja kādu no garšvielām nepievienosi, būs garšīgi tāpat. Bet, ja varu dot vēl vienu padomu – noteikti neizlaid nigella sēklas, jo tās dod ēdienam īpašu, Aigars pat saka, ka "gaļīgu" garšu.

Krēmīgi dārzeņi, pikanta mērce un vājprātīgi labi aromāti – šajā ēdienā tas viss ir. Varbūt aizņem nedaudz vairāk laika pie plīts, bet noteikti ir tā vērts. It īpaši, ja esi indiešu ēdienu fans. Tāpat kā es."

Sastāvdaļas 3 porcijām

Garšvielas:

  • 1 tējkarote ''Santa Maria'' kumīna sēklu vai malta kumīna
  • 1/2 tējkarote nigella sēklu (jeb melnās ķimenes / melnais kumīns / melnās sīpolu sēklas)*
  • 2 tējkarotes ''Santa Maria'' malta koriandra
  • 1/2 tējkarote ''Santa Maria'' čili pulvera (mazāk vai vairāk, atkarībā no asuma vēlmēm)
  • 1/2 tējkarote ''Santa Maria'' kurkumas pulvera
  • 1 tējkarote ''Garam masala'' garšvielas (var aizstāt ar ''Santa Maria'' karija pulveri)

 

Pārējās sastāvdaļas:

  • 4 ēdamkarotes eļļas (es izmantoju vīnogu kauliņu eļļu)
  • 4 mazi kartupeļi ( ap 350 g)
  • 1 maza ziedkāposta galviņa
  • 1 sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • īkšķa izmēra ingvera gabaliņš
  • 5 tomāti (vai mazā bundža konservētu tomātu)
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 1 sarkanais čili pipars (var nelikt, ja nevēlas asu)
  • 300 ml kokosriekstu piena
  • 100 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 1/2 citrona sula
  • 1 tējkartote sāls
  • sauja svaiga koriandra
  • pasniegšanai – rīsi vai lēcas, bezpiedevu jogurts

Lieliski saderēs ar: Jacobs Creek Semillon Chardonnay baltvīnu

Pagatavošana:

  1. Sāc ar visu dārzeņu un garšvielu sagatavošanu, jo tā būs vieglāk darboties. Kartupeļus nomizo un sagriez apmēram 2 cm lielos kubiņos, ziedkāpostu sadali pa ziedkopām, kas nedaudz lielākas par kartupeļu gabaliņiem. Sīpolu pārgriez uz pusēm un sagriez plānās pusripiņās, ķiploku sakapā, ingveru sarīvē. Tomātus sagriez mazos gabaliņos. Čili sagriez plānās ripiņās. Svaigo koriandru sakapā.
  2. Uzkarsē pannā 2 ēdamkarotes eļļas. Liec pannā kumīnu un nigella sēklas un pacep tās eļļā pusminūti. Tad pievieno kartupeļus un maisot pacep tos, līdz tie kļūst zeltaini apbrūnējuši.
  3. Kartupeļus izņem no pannas un atliec malā. Pannā pielej ēdamkaroti eļļas un liec cepties ziedkāpostu. Cep to dažas minūtes, līdz tas nedaudz apbrūnējis. Izņem ziedkāpostu no pannas un atliec malā.
  4. Ja panna sausa, pielej vēl ēdamkaroti eļļas. Liec cepties sīpolu. Maisot cep to, līdz tas kļūst mīksts un sāk apbrūnēt. Tad pievieno ķiploku un ingveru un vēl minūti visu pacep.
  5. Pievieno pannā tomātus, tomātu pastu, maltu koriandru, čili pulveri un kurkumu. Izmaisi un sautē visu, līdz tomāti izšķīduši (apmēram 5 minūtes).
  6. Pielej kokosriekstu pienu, pievieno svaigo čili, sāli un kartupeļus. Uzliec vāku un uz nelielas uguns sautē visu 5 minūtes. Tad pievieno ziedkāpostu, uzliec vāku un, ik pa laikam apmaisot, sautē visu, līdz kartupeļi un ziedkāposti ir mīksti (bet nejūk ārā).
  7. Noņem pannu no uguns. Pievieno saldētos zirnīšus, ''Garam masala'' garšvielu maisījumu, citrona sulu un svaigu koriandru. Visu izmaisi, uzliec vāku un atstāj ievilkties uz 10 minūtēm.

 

Pasniedz ar rīsiem vai lēcām un karoti bezpiedevu jogurta.

*Nigella sēklas mēdz saukt arī par melnajām ķimenēm, melno kumīnu vai vienkārši par melnajām sēklām. Tās mūsu platuma grādos vēl nav īpaši populāras, bet vajadzētu gan. Tām ir augsta uzturvērtība un tā ir interesanta piedeva ēdieniem. Varbūt esi pamanījis indiešu restorānos uz maizes tādas mazas, melnas sēkliņas – tā ir nigella. Var nopirkt veikalos Stockmann, Avokado, Gemoss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti